Το πρόγραμμα διάσωσης που επελέγη για την Ελλάδα δεν φαίνεται να λειτουργεί, παραδέχεται η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Η κυρία Μέρκελ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» και σημειώνει ότι «πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».
Όπως αναφέρεται σε προδημοσιευμένα αποσπάσματα της συνέντευξής της, η οποία θα δημοσιευθεί ολόκληρη την Πέμπτη, «οι χώρες με υπερβολικό χρέος πρέπει να μεταρρυθμιστούν περισσότερο».«Δεν έχει νόημα να υποσχόμαστε όλο και περισσότερα χρήματα, εάν δεν καταπολεμούμε τις αιτίες της κρίσης», τονίζει η Καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους των εφημερίδων Le Monde, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, La Stampa, El Pais και Gazeta Wyborcza.
Η κυρία Μέρκελ ζητεί αυστηρές μεταρρυθμίσεις, ελαστικότερους όρους στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερη εξουσία στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των εθνικών προϋπολογισμών και τιμωρία των απείθαρχων.
«Αν κάποιος έχει υποσχεθεί εκατό φορές ότι θα μειώσει το χρέος του, πρέπει να μπορούμε να το διεκδικήσουμε νομικά», τονίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Η κ. Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παρακάμψει τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες προβλέπουν ότι «μία χώρα δεν επιτρέπεται να πληρώσει για τα χρέη μιας άλλης» και προειδοποιεί ότι «και οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες».
Αναφερόμενη στις εισηγήσεις πολλών πλευρών για την έκδοση ευρωομολόγου, επαναλαμβάνει ότι «δεν αποτελεί λύση» και προσθέτει ότι μεγαλύτερη κοινοτική εγγύηση θα είναι δυνατή μόνον εφόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών.
«Θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει όλοι να καταβάλουν και κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσουν την κατάστασή τους», επισημαίνει και, σε όσους μιλούν για περισσότερη αλληλεγγύη από την Γερμανία, απαντά ότι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή «έχει επιτευχθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».
Η κ. Μέρκελ επιμένει στην ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, ζητεί ευέλικτο Εργατικό Δίκαιο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους εργαζόμενους, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, καθώς και αποκρατικοποιήσεις.
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με τους φόβους που εκφράζονται από πολλούς Ευρωπαίους για ηγεμονική συμπεριφορά της Γερμανίας, η Καγκελάριος τονίζει: «Παίρνω στα σοβαρά αυτές τις ανησυχίες, αλλά τις θεωρώ αβάσιμες».
Προσθέτει δε ότι «πρέπει να θάψουμε τα παλιά στερεότυπα» και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι συνώνυμο της ευτυχίας μας. Αυτή είναι η ήπειρός μου και η ελεύθερη Ευρώπη υπήρξε πάντοτε το όνειρό μου».
ΤΑ ΝΕΑ