Η καλντέρα της Σαντορίνης είναι ξανά ενεργή και παραμορφώνεται σε επίπεδα που δεν έχουν προηγουμένως παρατηρηθεί, υποστηρίζει ο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Georgia Tech, Andrew Newman o οποίος μελετά τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί από το 2006 έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 20 σταθμούς παρατήρησης.
Ύστερα από δεκαετίες μικρής δραστηριότητας, στην καλντέρα της Σαντορίνης έχει ξεκινήσει μία σειρά σεισμών και παραμορφώσεων», σημειώνει ο Νιούμαν σε έρευνά του που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters. «Έκτοτε τα εργαλεία παρατήρησής μας στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν μετακινηθεί πλευρικά κατά 5 έως 9 εκατοστά. Η λεκάνη του ηφαιστειακού μάγματος γεμίζει και παρατηρούμε προσεκτικά τη δραστηριότητά του.
Ο Νιούμαν, δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν επίκειται κάποια έκρηξη. Στην πραγματικότητα πολλές καλντέρες παντού στον κόσμο παρουσιάζουν ανάλογη δραστηριότητα χωρίς να οδηγούνται σε έκρηξη, λέει.
Υποστηρίζει ωστόσο ότι ο μαγματικός θάλαμος έχει επεκταθεί κατά 14 κυβικά μέτρα από τον περασμένο Ιανουάριο και εκτιμά ότι η ποσότητα που έχει σωρευθεί σε αυτόν μπορεί να γεμίσει μία σφαίρα με διάμετρο μήκους ίση με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.
Το γεγονός είναι λίγο… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αφού αν τελικά εκραγεί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, ενώ αν δεν εκραγεί αναμένονται σεισμοί και κατολισθήσεις. Μετά τους πρόσφατους σεισμούς σε Σαντορίνη και Κρήτη οι σεισμολόγοι ανησύχησαν ιδιαιτέρως για τυχόν νέα έκρηξη του ηφαιστείου.
Ο κ. Νιούμαν ξεκαθαρίζει τώρα ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι λίγες, αφού στις διεθνείς του παρατηρήσεις τέτοιες δραστηριότητες δεν έχουν οδηγήσει σε εκρήξεις. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων τέτοιων υπόγειων κινήσεων του μάγματος δεν καταλήγουν σε έκρηξη του ηφαιστείου.
Αν πάντως συνέβαινε το ηφαίστειο να εκραγεί κάποια στιγμή «θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη η έκρηξη... Αν η καλντέρα εκραγεί υποθαλάσσια, ίσως προκαλέσει τοπικά κύματα τσουνάμι και επηρεάσει την κίνηση των σκαφών και των κρουαζιερόπλοιων μέσα στην καλντέρα», εξηγεί.
Εάν η Σαντορίνη «εκραγεί» τότε η έκρηξη θα είναι συγκρίσιμη εκείνης πριν από 450 χρόνια, εκτιμά. «Κι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Εάν εκραγεί η καλντέρα θα μπορούσε να προκαλέσει τοπικά τσουνάμι, ζημιές στα σπίτια και κατολισθήσεις».
Πηγή: "Έθνος"