Home » , » SOS για τη χολέρα στην Αϊτή !!

SOS για τη χολέρα στην Αϊτή !!


Ενώ σημειώνεται αύξηση των περιστατικών χολέρας στην Αϊτή μετά την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων, η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τη θανατηφόρα αυτή ασθένεια, υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Μάχη για να μη μεταφερθεί η ασθένεια στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών, όπου ζουν 1,1 εκατ. άνθρωποι. Συναγερμός σήμανε σε Δομινικανή Δημοκρατία και ΗΠΑ.


Καθώς το Υπουργείο Υγείας και Πληθυσμού της Αϊτής υποστηρίζει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, οι δομές υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις εποχιακές διακυμάνσεις της επιδημίας χολέρας. Το σύστημα παρακολούθησης που είναι υπεύθυνο να παρακολουθεί την κατάσταση και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνεχίζει να μη λειτουργεί σωστά,  σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. 

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν περιθάλψει οι ομάδες της οργάνωσης στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από μήνα φτάνοντας τον Απρίλιο τα 1.600 περιστατικά. Η οργάνωση έχει αυξήσει τη δυνατότητα περίθαλψης ασθενών στην πρωτεύουσα και στην πόλη Λεογκάν (Léogâne), και προετοιμάζεται να ανοίξει επιπλέον κέντρα θεραπείας στη χώρα. Κατά την περυσινή περίοδο των βροχοπτώσεων, μεταξύ Μαΐου-Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν περίπου 200.000 περιστατικά χολέρας.

«Έχουν γίνει πολύ λίγα όσον αφορά στην πρόληψη για να σκεφτούμε ότι δε θα έρθει και νέο κύμα χολέρας μέσα στο 2012», δήλωσε ο Gaëtan Drossart, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αϊτή. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν προετοιμαστεί καλύτερα και ότι εφησυχάζουν με μηνύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές συναντήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη και τους ανθρωπιστικούς εταίρους τους, αλλά μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί λίγες μόνο συγκεκριμένες λύσεις», πρόσθεσε.

Μια μελέτη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Αρτιμπονίτ (Artibonite), στην οποία έχει αναφερθεί το 20% περίπου των περιστατικών χολέρας, καταδεικνύει σαφή μείωση στη λήψη προληπτικών μέτρων από το 2011. Πάνω από τις μισές οργανώσεις που εργάζονταν στην περιοχή τον περασμένο χρόνο, έχουν πλέον φύγει. Επιπλέον, τα κέντρα υγείας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα και κάποια μέλη του προσωπικού δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιανουάριο.

«Οι βροχοπτώσεις είναι ένας μόνο από τους παράγοντες κινδύνου μόλυνσης. Μόλις σταματήσουν οι βροχές, η χολέρα υποχωρεί και η χρηματοδότηση σταματά μέχρι την επόμενη περίοδο, αντί να διοχετευτούν τα χρήματα σε δραστηριότητες για την πρόληψη της ασθένειας. Κατά συνέπεια, ο πληθυσμός θα είναι εξαιρετικά ευάλωτος όταν επανεμφανιστεί η χολέρα», σημείωσε η Maya Allan, επιδημιολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η πλειοψηφία των Αϊτινών δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτες, και η εξασφάλιση καθαρού νερού αποτελεί καθημερινή πρόκληση. Από το μισό εκατομμύριο επιζώντες από το σεισμό του Ιανουαρίου του 2010, έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό λιγότερο από το 1/3, και μόνο 1% του πληθυσμού αυτού έλαβε πρόσφατα σαπούνι σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Διεύθυνσης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αϊτής που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2012.

«Οι συμβουλές περί υγιεινής δεν έχουν μεγάλη χρησιμότητα αν δεν μπορούν να εφαρμοστούν», επεσήμανε ο Drossart. «Οι άνθρωποι εδώ χρειάζονται επειγόντως μέσα προστασίας από την χολέρα»
Κι ενώ ο εμβολιασμός κατά της χολέρας που διενεργείται σε ορισμένες περιοχές της Αϊτής μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ασθένειας, δεν αποτελεί μια αποτελεσματική λύση. Το εμβόλιο παρέχει ανοσία για περίπου τρία χρόνια και η αποτελεσματικότητά του εκτιμάται ότι φτάνει στο 70%. Βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα δώσουν μόνο οι μεγάλες βελτιώσεις στο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης της Αϊτής, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο.
 «Η προτεραιότητα σήμερα είναι να σώσουμε ζωές», τόνισε ο Drossart. «Όλοι οι φορείς υγείας στην Αϊτή πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση».

Από τον Οκτώβριο του 2010 που εκδηλώθηκε η επιδημία χολέρας στην Αϊτή, έχουν μολυνθεί 535.000 άνθρωποι και έχουν πεθάνει πάνω από 7.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Πληθυσμού. Μέχρι σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πάνω από 170.000 άτομα, δηλαδή το 33% του συνόλου των περιστατικών, σε όλη τη χώρα.

 Δελτίο Τύπου

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news