Τρόμος στο Διαδίκτυο από δημοσιεύματα για αρπαγές ή ακόμα και σφαγές
παιδιών από αγνώστους προκειμένου να τους αφαιρέσουν τα όργανα! Ο φόβος
έχει στοιχειώσει χιλιάδες γονείς και κηδεμόνες, δημιουργώντας μια
κατάσταση απίστευτου πανικού, καθώς η ιστορία έχει πάρει πλέον
ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Χαρακτηριστικό του τρόμου που
επικρατεί είναι το γεγονός ότι πολλοί δεν αφήνουν τα παιδιά τους να
βγουν καν από το σπίτι, ενώ έχουν σταματήσει να τα στέλνουν και στο
σχολείο! Γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση δεν διογκώθηκε μόνο από το
Διαδίκτυο και τις αναρτήσεις σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης,
αλλά και από στόμα σε στόμα. Σε όλες τις γειτονιές από την
Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη οι «απαγωγείς με το μαύρο αυτοκίνητο»
είναι το βασικό θέμα συζήτησης, μεγαλώνοντας τον φόβο γι’ αυτό το
κακόγουστο και μακάβριο ψέμα.Ολα ξεκίνησαν όταν κάποιος ανέβασε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης την πρώτη καταγγελία γονιού, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η οποία αποδείχθηκε ψευδής. Συγκεκριμένα, η καταγγελία έκανε λόγο για ένα μαύρο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι αλλοδαπών που άρπαξε δύο μικρά αδελφάκια από παιδική χαρά στην Ελευσίνα. Μέσα σε λίγη ώρα επικράτησε πανικός.
Δεν πέρασαν καλά-καλά 24 ώρες και το Διαδίκτυο πήρε φωτιά. Το ίδιο ζευγάρι των (καλοντυμένων) αλλοδαπών με το ίδιο μαύρο αυτοκίνητο (άλλοτε με πινακίδες και άλλοτε χωρίς) άρπαξε μέσα σε μία μέρα παιδιά στην Καβάλα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, την Ελευσίνα, το Μεταξουργείο, τον Κολωνό, τη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο, την Καλαμάτα και όπου αλλού υπήρχαν τρομοκρατημένοι γονείς!
Μάλιστα, το κακόγουστο αστείο πήρε εξωφρενικές διαστάσεις, αφού είχε και συνέχεια! Νεότερες αναρτήσεις έκαναν λόγο για τρία παιδιά που είχαν απαχθεί την προηγούμενη ημέρα από την πρώτη ανάρτηση και αναφερόταν ότι πλέον έχουν βρεθεί νεκρά με χειρουργικές τομές, αφού τους είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα ώστε να πουληθούν στην παράνομη αγορά!
Στα δημοσιογραφικά γραφεία της «Espresso» μέσα σε μόνο μία ημέρα τηλεφώνησαν δεκάδες αναγνώστες από την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τη Μάνδρα, την Ελευσίνα, το Γαλάτσι και το Μενίδι και μας μίλησαν για τρία νεκρά παιδιά που τους έλειπαν τα όργανα. Το ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε έδειξε πως οι αναγνώστες που είχαν τηλεφωνήσει απλώς άκουσαν για κάποιο περιστατικό στην περιοχή τους, χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να δώσουν έστω τη διεύθυνση της οικογένειας που είχε χάσει τα παιδιά της ή ακόμα το σημείο όπου είχαν βρεθεί τα «πτώματα» των παιδιών.
Η κατάσταση πραγματικά έφτασε στο απροχώρητο, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος μαζικού πανικού στους γονείς, με αποτέλεσμα οι τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη να εκδώσουν ανακοινώσεις διάψευσης αυτών των φανταστικών πληροφοριών.
Ετσι, μετά τον πανελλήνιο σάλο που έχει δημιουργηθεί η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις φήμες προκειμένου να καθησυχάσει τους γονείς, καθώς δεν υπάρχει καμία καταγγελία πολίτη (από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη) όχι μόνο για αρπαγή, αλλά ακόμη και για απόπειρα αρπαγής παιδιού. Και η αστυνομία δεν σταματάει στην ανακοίνωση αυτή, αφού ήδη ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί από ποιο ή ποια συγκεκριμένα άτομα έγινε η πρώτη ανάρτηση για τις υποτιθέμενες αρπαγές παιδιών.
Συμβουλές από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Εκτός από την ΕΛ.ΑΣ., και το «Χαμόγελο του Παιδιού» έφτασε στο σημείο να εκδώσει ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα, αφού το τηλεφωνικό κέντρο του είχε «σπάσει» από τις συνεχείς κλήσεις, δείγμα του πανικού στον οποίο βρίσκονται οι γονείς από τους «αλλοδαπούς απαγωγείς με το μαύρο αυτοκίνητο». Χαρακτηρίζει ανεπιβεβαίωτες τις φήμες και τα δημοσιεύματα και δίνει συμβουλές στους γονείς:
«Με αφορμή τα ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα και τις φήμες περί αρπαγών παιδιών το Χαμόγελο του Παιδιού, έχοντας τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου για την Εξαφάνιση και Εκμετάλλευση των Παιδιών και λειτουργώντας την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, συμβουλεύει τους γονείς:
- Παραμείνετε ήρεμοι απέναντι σε αυτές τις φήμες. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και επικοινωνείται πιο γρήγορα από τα λόγια στα παιδιά.
- Αποφύγετε να επικοινωνήσετε φήμες στα παιδιά, καθώς συνήθως περιέχουν και το προσωπικό κομμάτι της φαντασίας του καθένα που αναπαρήγαγε τη φήμη μέχρι να φτάσει στα αφτιά σας.
- Συμβουλέψτε τα να αποφεύγουν να μένουν μόνα τους. Πολλά παιδιά μαζί είναι πιο δυνατά.
- Τονίστε και πάλι τη σημασία να μη μιλάνε σε αγνώστους και να προτιμούν να περπατάνε σε γνώριμους δρόμους.
- Τονίστε ότι οι άνθρωποι που μπορεί να τα βλάψουν δεν είναι απαραίτητο και να φαίνονται κακοί, όπως το έχουν στο μυαλό τους με βάση τα έργα και τα κινούμενα σχέδια.
- Σε οποιαδήποτε πρόσκληση αγνώστου η απάντησή τους πρέπει να είναι αρνητική, όσο αθώα και αν φαίνεται.
- Εάν κάποιος προσπαθήσει να τα αρπάξει, μπορούν να φωνάξουν: “Βοήθεια, δεν είναι η μαμά μου”, “Βοήθεια, δεν είναι ο μπαμπάς μου”, “Βοήθεια αστυνομία”, προκειμένου να μη νομίζει κανείς ότι πρόκειται για διαμάχη γονιού - παιδιού».