Home » , » Λάρισα: Δεκάδες αγρότες του νομού που έπαιρναν επιδοτήσεις «πετάχτηκαν» έξω από τα προγράμματα δάσωσης

Λάρισα: Δεκάδες αγρότες του νομού που έπαιρναν επιδοτήσεις «πετάχτηκαν» έξω από τα προγράμματα δάσωσης


Του Δημήτρη Βάλλα
Σε διαδικασίες απένταξης από τα προγράμματα δάσωσης γαιών βρίσκονται ήδη πολλοί αγρότες του Νομού Λάρισας και όχι μόνο, καθώς τους ζητούν μάλιστα να επιστρέψουν και τα χρήματα των επιδοτήσεων που μέχρι τώρα τους έχουν καταβληθεί.

Η αιτιολογία της απένταξής τους από τα προγράμματα αυτά είναι το ότι δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (κυρίως φυτεύοντας ή διατηρώντας λιγότερα δένδρα από τα προβλεπόμενα) πράγμα το οποίο διαπιστώνεται από ελέγχους δασικών υπαλλήλων και τους οποίους οι παραγωγοί -που χάνουν πολλά χρήματα -αμφισβητούν και ζητούν την επανάληψή τους.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό της δάσωσης υλοποιήθηκε από το τότε υπουργείο Γεωργίας (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αν και από το 2009 έχει περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως όλα τα δάση. Τοπικός φορέας ήταν τα δασαρχεία και οι προϊστάμενες υπηρεσίες αυτών. Οι πρώτες εντάξεις έγιναν το 1994. Η ενισχύσεις, που καταβλήθηκαν ήταν δύο ειδών. Ενίσχυση για την εγκατάσταση, η οποία ήταν της τάξεως άνω των 100.000 δραχμών ανά στρέμμα και ενίσχυση για τη συντήρηση της φυτείας για τα πρώτα πέντε χρόνια. 

Καταβάλλονταν και καταβάλλεται επίσης ενίσχυση από τη στιγμή της εγκατάστασης για την απώλεια εισοδήματος για είκοσι χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια η φυτεία θα βρίσκεται σε κατάσταση που να επιτρέπει την καταβολή των ενισχύσεων. Σωρευτικά για κάποιον που είναι πάνω από 12 χρόνια στο πρόγραμμα μπορεί να έχουν καταβληθεί στον ενταγμένο επενδυτή πάνω από 1000 ευρώ ανά στρέμμα. Ο ετήσιες ενισχύσεις καταβάλλονταν κατόπιν αίτησης του ενταγμένου επενδυτή και ελέγχου από το Δασαρχείο.

Τώρα με πολλούς επανελέγχους που έγιναν πολλοί παραγωγοί επανεντάχτηκαν από το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να τους ζητούνται πίσω οι ετήσιες ενισχύσεις και μάλιστα σωρευτικά μαζί με τους τόκους.
Οι απεντάξεις- όπως αναφέρουν στην «Ε» παθόντες παραγωγοί- γίνονται με ελέγχους χωρίς την παρουσία ελεγχομένων και ο θιγόμενος δεν μπορεί να προσφύγει πουθενά ενώ παράλληλα δεν μπορεί και να αποδείξει ότι η φυτεία του ήταν εντάξει και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την καταβολή της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπάρχουν καταγγελίες παραγωγών που θέτουν θέματα νομιμότητας και «επιλεκτικής μεταχείρισης», ενώ στην όλη υπόθεση έχει παρέμβει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που με κλιμάκιό του αναμένεται να προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των αγροτικών αυτών εκτάσεων που έχουν απενταχθεί από το πρόγραμμα δάσωσης που προβλέπει το φύτεμα δένδρων, όπως ακακίες, καρυδιές κ.ά.

 eleftheria.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news