«Ο λαός μας δεν είναι ούτε ένας λαός κλεφτών, ούτε ένας λαός απατεώνων όπως τον παρουσιάζουν δημοσιεύματα ξένων Μέσων Ενημέρωσης».
Με τα λόγια αυτά ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εξέφρασε την πικρία του, όπως είπε χαρακτηριστικά, στους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα.Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε την ιδιότητα του πνευματικού πατέρα και η προσέγγισή μας βασίζεται στην ειλικρίνεια και όχι στη διπλωματία. Θα ήθελα, λοιπόν, να μεταφέρω ένα παράπονο στα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, μια πικρία που θα επιθυμούσα να διαβιβαστεί στις κατά τόπους Εκκλησίες. Ποιμαίνω αυτόν τον λαό 44 χρόνια. Και δεν είναι ούτε ένας λαός κλεφτών, ούτε ένας λαός απατεώνων όπως τον παρουσιάζουν δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ».
Και ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας πρόσθεσε: «Μία τέτοια παρουσίαση δεν βοηθάει αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Οι Έλληνες συνεχίζουν να είναι εργατικοί, αξιοπρεπείς, με έναν πολιτισμό που θα τον ζήλευε κάθε κράτος και κάθε χώρα. Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Έχουμε περάσει κι άλλες κρίσεις τις οποίες ξεπεράσαμε με υπερηφάνεια και είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή θα την ξεπεράσουμε, αλλά μας μένει το παράπονο για τη στάση ευρωπαϊκών λαών απέναντί μας».
Ακολούθως ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας: «Θα ήθελα να κάνουμε μια σύγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χθες και του σήμερα. Άλλωστε, είμαι ένας άνθρωπος που πίστεψα σε αυτό το σχήμα, ήθελα να προχωρήσει και το στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Στα κείμενα των θεμελιωτών αυτής της ιδέας, γίνεται λόγος για αδελφοσύνη, για συνεργασία, για αλληλεγγύη. Πού στ' αλήθεια φαίνονται όλα αυτά; Έχω γνωρίσει την Γερμανία και την αγαπώ, αλλά άλλο αυτό κι άλλο η πραγματικότητα. Το ερώτημα μου είναι απλό: ο αγώνας γίνεται για μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή για μία γερμανική Ευρώπη;» Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη λύπη του για τον προπηλακισμό του προξένου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας : «Παρακολούθησα με λύπη τον προπηλακισμό του προξένου στη Θεσσαλονίκη γιατί κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στους Έλληνες πολίτες. Και τον καταδικάζω. Όμως, στην αθλιότητα που υπάρχει σήμερα, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν ένα πιάτο φαγητό, όταν ακούγεται από τα ΜΜΕ ότι η Γερμανία κέρδισε ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια από την κρίση, τί θα κάνει αυτός ο λαός; Κι όταν μάλιστα κουβαλά και τις μνήμες από την Κατοχή».
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, δυστυχώς έγινε το πειραματόζωο, αλλά και άλλες χώρες.
Εκτενή αναφορά έκανε ο αρχιεπίσκοπος στο έργο και την αποστολή της Εκκλησίας σε επίπεδο ηθικό, πνευματικό, ψυχικό αλλά και φιλανθρωπικό, αναφέροντας τα σχετικά προγράμματα που έχει αναπτύξει η Εκκλησία, τα οποία , όπως τόνισε , στηρίζουν οι Έλληνες. «Με τέτοιο λαό», είπε, «η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση».
Ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο να πει με δυνατή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ακολουθεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε και ότι ένας απλός παπάς μας είπε στην Ελλάδα, ότι δεν νιώθει την αλληλεγγύη της Ευρώπης αλλά μια τραγική τοκογλυφία από μέρους της».
Οι εκπρόσωποι των δύο Συμβουλίων επισήμαναν πως τα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου που αφορούν την Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύουν και τους λαούς τους και υπογράμμισαν πως όσα ο Μακαριότατος τους ανέφερε στη συνάντησή τους, τους δημιούργησαν μία διαφορετική εικόνα απ' ότι είχαν μέχρι σήμερα και θα τα μεταφέρουν αρμοδίως πίσω στις πατρίδες τους.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των εκπροσώπων των δύο Συμβουλίων ήταν και ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, που εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Διαθρησκειακούς Διαλόγους, διευθυντής του Γραφείου της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και εν γένει στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και ο τρόπος δράσης και συνεργασίας των Εκκλησιών για την αντιμετώπισή τους.
newsit.gr