Home » , , » Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων HIV και σύφιλης λόγω παράνομης πορνείας

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων HIV και σύφιλης λόγω παράνομης πορνείας

 

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που κοινοποιούνται στην τελευταία έκθεση Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η έκθεση που έχει να κάνει με την αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις περιοχές οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο αριθμό μεταναστών. 

Στην έρευνα φαίνεται πως στην Αθήνα επανεμφανίζονται ασθένειες οι οποίες είχαν εξαφανιστεί, εξαπλώνονται ραγδαία τα λοιμώδη νοσήματα, διαπιστώθηκαν νεοεμφανιζόμενα νοσήματα, καθώς και κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών.

HIV, ηπατίτιδα B και C, ελονοσία, φυματίωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως της σύφιλης, βλεννόρροια και κονδυλώματα, καθώς και δερματικά νοσήματα, όπως η ψώρα και η φθειρίαση, είναι τα λοιμώδη νοσήματα που ανιχνεύθηκαν.
"Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε δραματικές αυξήσεις στον επιπολασμό* της HIV λοίμωξης στη χώρα μας" επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο διαπίστωσε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Οι νέες μολύνσεις από τον ιό αφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (55,5%). Επίσης, παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%).

"Ιδιαίτερα ανησυχητικό" σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, "είναι το γεγονός ότι το 12,9% των ατόμων με HIV στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη".

Αυξάνονται τα κρούσματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Τα έως τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στις πλατείες Ομονοίας, Βικτωρίας, Αττικής, Λαρίσης, Καραΐσκάκη, Αμερικής και στον Βοτανικό, καθώς και τα δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι παρατηρούνται αυξήσεις στον επιπολασμό άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, έξαρση σε λοιμώδη νοσήματα όπως οι ηπατίτιδες και η φυματίωση, αλλά και επανεμφάνιση νοσημάτων που είχαν για χρόνια εξαφανιστεί, όπως η πολιομυελίτιδα, καθώς και πολλαπλά κρούσματα παρασιτώσεων.

Τα ποσοστά αυτά αποδίδονται τόσο στην αύξηση της ανδρικής και γυναικείας πορνείας (νόμιμης και μη) όσο και στην τεράστια εισροή αλλοδαπών χωρίς νόμιμα έγγραφα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες προέλευσης.

*Επιπολασμός: Ο αριθμός των υπαρχουσών περιπτώσεων μιας ασθένειας σε έναν ορισμένο πληθυσμό και σε συγκεκριμένο χρόνο.


ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ :

 Έχω Κονδυλώματα/HPV. Τι πρέπει να ξέρω;

Θα είμαι φορέας για πάντα;

Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό των κονδυλωμάτων και μένουμε φορείς δια βίου, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. 

Αν όμως το ανοσοποιητικό μας καταπέσει, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως και συμβαίνει με άλλους ιούς (π.χ.έρπητας).

Κινδυνεύουν οι μελλοντικοί μου ερωτικοί σύντροφοι να κολλήσουν κατά την ερωτική πράξη;

hpv.jpg Εάν είναι θεραπευμένα και δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα, τότε δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν οι σύντροφοί σου. 

Ωστόσο, το ότι κόλλησες μια φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις δεύτερη. 

Γι' αυτό είναι απαραίτητο ΠΑΝΤΑ να φοράς προφυλακτικό. 

Άλλωστε, δεν κινδυνεύεις να ξανακολλήσεις μόνο κονδυλώματα, αλλά και πολλές άλλες αρρώστιες, όπως βλεννόρροια, σύφιλη και φυσικά HIV.

Αν είσαι γυναίκα είναι πολύ σημαντικό επίσης να κάνεις τακτικά εξέταση ΠΑΠ, γιατί τα κονδυλώματα ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού και με το στοματικό σεξ;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, αλλά πολύ σπάνια και εμφανίζονται στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος ή στη γλώσσα.

Υπάρχει περίπτωση τα κονδυλώματα να δημιουργηθούν από μόνα τους στον οργανισμό, ή είναι καθαρά μεταδιδόμενη νόσος;

Όχι, τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικά ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΗ νόσος. Δηλαδή, μεταδίδονται, τα κολλάς από κάπου.

Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος να δω εάν έχει φύγει όντως ο ιός;

Δυστυχώς άπαξ και μολυνθούμε, ο ιός δεν φεύγει ποτέ από το σώμα μας. 

Ο ιός μένει πάντα εκεί, σε λανθάνουσα κατάσταση στην προσβεβλημένη περιοχή. 

Αν για κάποιον λόγο πέσει η ανοσία σου (είτε π.χ. λόγω AIDS, καρκίνου, διάφορων φαρμάκων) είτε τοπικά (χρήση αλοιφών κορτιζόνης), ο ιός μπορεί να αναζωπυρωθεί και να ξαναεμφανίσεις κονδυλώματα στην ίδια περιοχή. 

Αν πάντως είχες κονδυλώματα εξωτερικά, περιπρωκτικά, καλό είναι να γίνει και μια εξέταση του ορθού εντέρου (από γαστρεντερολόγο), μήπως έχεις και μέσα στο ορθό.

Τώρα που έφυγαν τα κονδυλώματα αλλά ο ιός υπάρχει ακόμα, μπορώ να κολλήσω κάποιον;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μήνες ακριβώς χρειάζεται να περάσουν.

Για τη μετάδοση των κονδυλωμάτων από ασυμπτωματικό φορέα τα πράγματα ποικίλουν ανάλογα με το πιο στέλεχος ("υποείδος") του ιού HPV μιλάμε. Τα στελέχη του ιού που προκαλούν τα εμφανή κονδυλώματα, αν θεραπευτούν, δεν μεταδίδονται. Υπάρχουν όμως άλλα στελέχη πολύ πιο επικίνδυνα (αυτά που ευθύνονται για καρκινογένεση) που ΔΕΝ εκδηλώνονται με εμφανή δερματική αλλοίωση (τα τυπικά κονδυλώματα). 

Έτσι, μπορεί να είσαι μολυσμένος και με αυτά τα στελέχη εν αγνοία σου, να μην έχεις ορατές βλάβες και να τα μεταδώσεις. 

Είναι αυτά τα στελέχη που φοβόμαστε για καρκίνο και πρέπει να εξεταζόμαστε (από γαστρεντερολόγο ή με PAP test).

Πάντως για να μη μεταδώσεις ότι έχεις (ή είχες) και να μην κολλήσεις τίποτα καινούργιο υπάρχει μια πολύ απλή λύση: χρησιμοποίησε πάντοτε προφυλακτικό με υδατοδιαλυτό λιπαντικό.

Ποιο είναι το επικίνδυνο διάστημα να υποτροπιάσουν;

Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι πολύ μικρότερος.

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Με ειδικά φάρμακα για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή, αν είναι μεγάλα, με χειρουργική αφαίρεση.

Είχα στο παρελθόν κονδυλώματα, τα οποία καυτηριάζοντάς τα, τα εξάλειψα. Είναι ασφαλές για τον σύντροφό μου να κάνω έρωτα χωρίς προφυλακτικό;

Οι πρώτοι τρεις μήνες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για επανεμφάνιση. Μετά τους τρεις μήνες ο κίνδυνος επανεμφάνισης δεν εξαφανίζεται αλλά είναι πολύ μικρότερος.

Ανακάλυψα ότι έχω κονδυλώματα. Έχω σταθερή σχέση. Υπάρχει περίπτωση ο σύντροφος μου να μην έχει κολλήσει τον ιό ενώ είχαμε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη πριν ανακαλύψω ότι είχα κονδυλώματα;

Υπάρχει περίπτωση να μην έχει κολλήσει, αλλά γενικά τα κονδυλώματα μεταδίδονται πολύ εύκολα.
hpv_3.jpg

Εάν κάποιος δεν εμφανίσει κονδυλώματα μπορεί να έχει τον ιό και να τον μεταδίδει;

Μπορεί να έχει τον ιό HPV χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Αν υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα συνήθως συνιστάται καισαρική. Εξαρτάται από πού βρίσκονται.

Υπάρχει κανένα υγρό να πλένεσαι μετά το σεξ ώστε να αποφύγεις τις μολύνσεις;

Όχι, δεν υπάρχει κανένα θαυματουργό υγρό για μετά το σεξ.

Υπάρχει προφυλακτικό ειδικό για πρωκτικό σεξ;

Υπάρχουν προφυλακτικά για τον πρωκτικό έρωτα, που είναι πιο χοντρά από τα συνηθισμένα, οπότε δεν σπάζουν εύκολα. Τα βρίσκεις μόνο σε εξειδικευμένα μαγαζιά και φαρμακεία που πουλούν προφυλακτικά. Είναι αυτά που συνήθως λέγονται extra-strong.

Κανονικά, πάντως, αν χρησιμοποιείς ένα προφυλακτικό καλής ποιότητας, που φυλάσσεται σε σωστές συνθήκες (όχι ζέστη, όχι κωλότσεπη), δεν είναι Ultra Thin (εξαιρετικά λεπτό), δεν το έχεις τρυπήσει με τα δόντια σου στο άνοιγμα και χρησιμοποιήσεις υδατοδιαλυτό λιπαντικό (ποτέ βαζελίνη, λάδι, βούτυρο!), είναι πολύ απίθανο να έχεις πρόβλημα.

Μια γυναίκα που έχει νοσήσει από τον ιό HPV, έχει κάνει θεραπεία του προσβλημένου σημείου του τράχηλου με laser πριν 1 χρόνο. Μπορεί να μεταδώσει ακόμα τον ιό με την επαφή;

Ναι. Το ότι κάνατε αφαίρεση πριν από ένα χρόνο δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Ο/η γιατρός σας θα πρέπει να σας έχει συστήσει να κάνετε δύο εξετάσεις (τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση) προκειμένου να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας και να δει πόσο πέτυχε η θεραπεία ή μήπως χρειάζεται συμπλήρωση. Έτσι θα ξέρετε κατά πόσο μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό με τη σεξουαλική επαφή.

Είναι επικίνδυνο να κάνω έρωτα όταν πάσχω από κονδυλώματα; Πότε σταματάει να μεταδίδεται ο ιός;


Ναι, όταν έχεις κονδυλώματα μπορείς να μεταδώσεις τον ιό στους ερωτικούς σου συντρόφους ακόμη και με την απλή επαφή με το χέρι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και για πόσο χρόνο μετά τη θεραπεία κονδυλωμάτων ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη. Κανείς δεν ξέρει πόσοι μήνες ακριβώς χρειάζεται να περάσουν.



Για το εμβόλιο που λένε ότι κάποια στιγμή θα παραχθεί έτσι ώστε να προστατεύονται αυτοί που δεν έχουν HPV, ποια είναι η γνώμη σας;

Το εμβόλιο κυκλοφορεί ήδη και προστατεύει από τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Δεν προστατεύει από τα υπόλοιπα στελέχη που προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων. Προς το παρόν χορηγείται (δωρεάν) σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Δηλαδή το εμβόλιο δεν μας απαλλάσσει από την χρήση του προφυλακτικού.




 Tου Dr. Θάνου Ασκητή



Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Κονδυλώματα

Τι είναι το HIV/AIDS;
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο οποίος προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας).

Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

H Human (Ανθρώπινη), γιατί ο ιός μπορεί να προσβάλλει   μόνο  ανθρώπινους οργανισμούς. 

I Immuno-deficiency (Ανοσο-ανεπάρκεια), γιατί η επίπτωση του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η δημιουργία μίας  ανεπάρκειας στο ανοσοποιητικό σύστημα.

V Virus (Ιός), γιατί πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μόνος του, αλλά μόνο
χρησιμοποιώντας τα ανθρώπινα κύτταρα.

A Acquired (Επίκτητο), γιατί είναι μία ασθένεια που μπορεί κανείς να αποκτήσει, αφού μολυνθεί από τον ιό. Δεν είναι   δηλαδή μία   ασθένεια που μεταδίδεται γονιδιακά.

I Immune (Ανοσολογική), γιατί επηρεάζει το ανοσολογικό  σύστημα του οργανισμού, δηλαδή το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από
μικρόβια (όπως βακτήρια) και ιούς.

D Deficiency (Ανεπάρκεια), γιατί προκαλεί ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί  σωστά.

S Syndrome (Σύνδρομο), γιατί κάποιος με AIDS ενδέχεται να αναπτύξει ένα εύρος διαφορετικών συμπτωμάτων, νόσων   και ευκαιριακών μολύνσεων.

Το AIDS είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. 

Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν πλήρη ίαση από την HIV λοίμωξη, αλλά καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας.

Το AIDS μας αφορά όλους. Μας αφορά όλους, γιατί ζούμε και θέλουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, τον έρωτα και το σεξ με υγεία και ασφάλεια. Ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι, νέοι ή μεγαλύτεροι, συνάπτουμε συντροφικές και ερωτικές σχέσεις και αυτό είναι υγιές.

 Όμως, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας, έχοντας γνώσεις, σωστή ενημέρωση και προφυλάσσοντας τον εαυτό μας, το σύντροφό μας και τη σχέση μας σωστά και υπεύθυνα.

Το σεξ δεν έχει φόβους, δεν έχει ενοχές, το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα, ένα δικαίωμα σεβασμού, προστασίας και ψυχοσυναισθηματικής πληρότητας. 

Έχουμε όλοι αυτό το δικαίωμα, έχουμε όμως και όλοι την υποχρέωση να γνωρίζουμε, να επιδιώκουμε να μαθαίνουμε, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να υιοθετούμε ασφαλείς συμπεριφορές στη ζωή μας.

Τι σημαίνει οροθετικός;

Οροθετικό ονομάζεται ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός βρίσκεται μέσα στο σώμα του ατόμου και καταστρέφει μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Εφόσον ο ιός HIV προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, τότε ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή ασθένειες, τις οποίες ένας οργανισμός, που δεν έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, μπορεί να αντιμετωπίσει. 

Στην περίπτωση αυτή, το οροθετικό άτομο έχει αναπτύξει τη νόσο του AIDS.

Ποια είναι τα συμπτώματα του AIDS και πώς μεταδίδεται ο HIV;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που εμφανίζονται πρωταρχικά με την προσβολή του οργανισμού από την HIV λοίμωξη , δηλαδή το AIDS, είναι πυρετός, ρίγη, διάρροια, αίσθημα κόπωσης, εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, εξανθήματα, πρησμένοι λεμφαδένες και άλλα συμπτώματα που θυμίζουν απλή γρίπη και που συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες. 

Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να προκληθούν από άλλους ιούς και όχι απαραίτητα και μοναδικά από το AIDS.

Ο ιός βρίσκεται στο αίμα και μπορεί να συνυπάρχει στα σπερματικά και κολπικά υγρά και δύναται να εισέλθει στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα μας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος.

Συγκεκριμένα ο HIV μεταδίδεται:
  • Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο.
  • Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.
  • Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.
 
Πώς μπορώ να προφυλαχτώ;
  • Χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό από LATEX.
  •  
  •  Η πρωκτική επαφή είναι η πιο επικίνδυνη, καθώς πάντα υπάρχει μικροτραυματισμός στην περιοχή του ορθού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η μετάδοση του ιού.
  •  
  • Σε περίπτωση χρήσης λιπαντικού, αυτό να είναι με βάση το νερό (υδατοδιαλυτό λιπαντικό). Μη χρησιμοποιείτε βαζελίνη ή κρέμες σώματος, γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό.
  •  
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες, μη μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες.
  •  
  • Μη μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.
  •  
  • Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, συζητήστε με το γιατρό σας για τον HIV και ζητήστε πληροφορίες.
  •  
ΠΩΣ ΔΕN ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο HIV
  • Από κοινωνικές επαφές (χειραψία, αγκαλιά, φιλί).
  • Από την απλή συναναστροφή στο σπίτι, στον εργασιακό χώρο, στο σχολείο, στο μετρό ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, όπου συναθροίζονται άνθρωποι.
  • Από τη θάλασσα ή την πισίνα.
  • Από τις τουαλέτες (ούρα και κόπρανα).
  • Από κουνούπια ή άλλα έντομα.
  • Από ιδρώτα, σάλιο και δάκρυα.
  • Από ρούχα, πετσέτες, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, συσκευές.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΑΝ ΕΧΩ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HIV
  • Κάνοντας το ειδικό τεστ για τον HIV.
Το τεστ πραγματοποιείται δωρεάν σε οποιοδήποτε Κέντρο Αναφοράς AIDS είτε ιδιωτικά σε μικροβιολογικά εργαστήρια. 

Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο.

Για να είναι το αποτέλεσμα του τεστ αξιόπιστο και έγκυρο, χρειάζεται να περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα 6 - 8 εβδομάδων από την τελευταία σεξουαλική επαφή χωρίς την απαραίτητη προφύλαξη.

Μη διαστάσεις, κάνε κι εσύ το  τεστ.

 

 
Ηπατίτιδα

Είναι μια φλεγμονή του ήπατος, η οποία προκαλεί πόνο και πρήξιμο στο ήπαρ. Η σοβαρότητα της ασθένειας εξαρτάται κυρίως από την αιτία που την προκαλεί, αλλά και από τη γενική κατάσταση της υγείας του προσβεβλημένου ατόμου και την ηλικία του. 

Τα σημαντικότερα αίτια που προκαλούν ηπατίτιδα είναι οι ιοί και απ' αυτούς συχνότεροι είναι οι ιοί Ηπατίτιδας Α, Β, C και D .

Η ηπατίτιδα Β είναι σοβαρή, γιατί μπορεί να πάρει χρόνια μορφή ή να καταλήξει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. 

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια ως πολύ σοβαρά, γι' αυτό στις περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας Β είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι ενήλικοι που εκδηλώνουν οξεία ηπατίτιδα Β ξεπερνούν την οξεία λοίμωξη και αναπτύσσουν φυσική ανοσία. 

Πολλές φορές δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και η ασθένεια περνά απαρατήρητη. Σε μερικές περιπτώσεις ο ιός προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως κούραση, απώλεια όρεξης, αδυναμία, πυρετό, ναυτία και εμετό. 

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν κοιλιακοί πόνοι, δερματικά εξανθήματα, σκουρόχρωμα ούρα και ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών). Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να εξελιχτεί σε κίρρωση, σε ηπατική ανεπάρκεια και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μετάδοση

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται:
  • Από τη σεξουαλική επαφή με πάσχοντες ή με φορείς ηπατίτιδας Β,
  • Από την έγκυο μητέρα, που πάσχει ή είναι φορέας του ιού, στο νεογνό,
  • Μέσω χρησιμοποιημένων, από πάσχοντες ή φορές του ιού, βελονών ή συριγγών που δεν έχουν αποστειρωθεί,
  • Μέσω του αίματος ή τα παράγωγα του από φορείς ή πάσχοντες,
  • Με μετάγγιση.
Για την προφύλαξη από την ηπατίτιδα Β διατίθενται: ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και μια ειδική για τον ιό ηπατίτιδας Β ανοσοφαιρίνη. 

Ο εμβολιασμός θεωρείται απαραίτητος τόσο κατά τη σχολική περίοδο όσο και μετά με τις επαναληπτικές δόσεις, που προφυλάσσουν ουσιαστικά το άτομο να μη μολυνθεί και νοσήσει.

Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, τα προφυλακτικά προσφέρουν σημαντική προστασία από την ηπατίτιδα Β. Τέλος, είναι πάντα απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής καθαριότητας.

Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος, επίσης με βιοψία, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα δείγμα του ηπατικού ιστού αφαιρείται και ελέγχεται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Η ηπατίτιδα C χαρακτηρίζεται από ήπια νόσηση, σε σημαντικό ποσοστό μεταπίπτει σε χρονιότητα, ενώ μπορεί να προκαλέσει και σοβαρές επιπλοκές, όπως κίρρωση και καρκίνο. 

Μεταδίδεται όπως και η Β, μέσω του αίματος και παραγώγων με κύρια οδό όμως τις μεταγγίσεις (90% των ηπατιτίδων μετά από μετάγγιση οφείλονται στον ιό C).

Σήμερα βέβαια γίνεται έλεγχος με ευαίσθητες μεθόδους όλων των αιμοδοτών για τον ιό της ηπατίτιδας C, και έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω αυτής της οδού έχει μειωθεί εξαιρετικά. 

Τέλος και εδώ όπως και στην Β, ο ρόλος της ιντερφερόνης για τους χρόνιους φορείς είναι σημαντικός.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις (75%) της οξείας ηπατίτιδας C δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Τα συμπτώματα, όπως κόπωση, μπορεί να αναπτυχθούν σε εκείνους που έχουν χρόνια λοίμωξη. 

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, συμπτώματα και ενδείξεις κίρρωσης μπορεί να είναι παρόντα.

Διάγνωση: 

Η πιο διαδεδομένη διαγνωστική εξέταση για την ηπατίτιδα C είναι το αντίσωμα anti-HCV. Η βιοψία του ήπατος είναι μια απλή, γενικά ασφαλής διαδικασία η οποία παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το στάδιο της ασθένειας του ήπατος.

Θεραπεία

Η οξεία ηπατίτιδα C δεν εμφανίζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα η διάγνωσή της να μην είναι συνηθισμένη. Εάν αναγνωριστεί εγκαίρως, η θεραπεία με συγκεκριμένο φάρμακο (ιντερφερόνη) μπορεί εντός 3 έως 6 μηνών από τη μόλυνση να αποτρέψει τη μετάπτωση σε χρονιότητα στην πλειονότητα των ασθενών. Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C ακολουθούν εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή.

Τα κονδυλώματα ανήκουν σε μία κατηγορία από ιούς, που ονομάζονται HUMAN PAPILLOMA VIRUS (HPV), μολύνοντας με την ίδια ευκολία άνδρες και γυναίκες. Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. 

Προσβάλλουν το δέρμα γύρω και πάνω στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, αλλά και τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου, του ορθού και του στόματος.

Κονδυλώματα

Συμπτώματα: 

Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση χαρακτηριστικών διογκώσεων, σα μικρές κρεατοελίτσες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Εμφανίζονται συνήθως πολλά μαζί στα γεννητικά όργανα και γύρω από τον πρωκτό. 

Ειδικότερα, μπορούν να παρουσιαστούν στη βάλανο και στη βάση του πέους, στην ουρήθρα, στον πρωκτό, στα χείλη του αιδοίου, αλλά και μέσα στον κόλπο, που πολλές φορές εκδηλώνονται με πόνο και μικρές αιμορραγίες μετά από σεξουαλική πράξη με το σύντροφο, καθώς και στο περίνεο (περιοχή μεταξύ γεννητικών οργάνων και πρωκτού). 

Επίσης μπορεί να είναι διάσπαρτα στην περιοχή του τριχωτού του εφηβαίου, ορατά με γυμνό μάτι αλλά και να τα ψηλαφά κανείς με το χέρι του. 

Αρχικά είναι ανώδυνα, στο χρώμα του δέρματος και δεν παρουσιάζουν πρήξιμο ή κοκκινίλα.

Μετάδοση:   

Μεταδίδονται με απευθείας επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή και εμφανίζονται λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες μετά την επαφή. Δεδομένου ότι μπορούν να εντοπίζονται σε τόσο μεγάλη περιοχή, το προφυλακτικό, το οποίο καλύπτει μόνον το πέος, μπορεί να μην προσφέρει απόλυτη ασφάλεια. 

Είναι πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει κονδυλώματα, όπως επίσης και κάποιος που δεν έχει συμπτώματα  HPV να μεταδίδει τον ιό.

Διάγνωση:   

Τα κονδυλώματα συχνά προκαλούν φαγούρα και παρουσιάζονται συνήθως 2-4 εβδομάδες μετά από τη μετάδοση.
Θεραπεία:     


Ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Όμως οι δυσπλασίες και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι:
  • Κάψιμο με βελόνα ή με λέιζερ.
  • Πάγωμα με υγρό άζωτο.
  • Χειρουργική αφαίρεση.
  • Θεραπεία με χημικές ουσίες.

Ειδικότερα, για τη γυναίκα είναι πλέον διαπιστωμένες οι απόψεις ότι θεωρούνται προκαρκινική φάση με μεγάλο κίνδυνο εξαλλαγής και απειλής της γυναίκας από καρκίνο των γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα του τραχήλου της μήτρας. 

Αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα που έχει μολυνθεί από κονδυλώματα θα εμφανίσει οπωσδήποτε καρκίνο, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι χρειάζεται μετά τη μόλυνση συχνές και συνεχείς ιατρικές εξετάσεις και συστηματικές επισκέψεις στο γυναικολόγο της που θα παρακολουθεί  την πορεία της νόσου, αφού τα κονδυλώματα συχνά επανεμφανίζονται και δύσκολα θεραπεύονται πλήρως.

Το εμβόλιο που προφυλάσσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια, τα οποία παρέχουν προστασία κατά ομάδα ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). 

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα  είναι δύο: το Gardasilκαι το Cervarix. Το Gardasilπροφυλάσσει από 4 ιούς, με τα νούμερα 6, 11, 16 και 18 και το  Cervarixαπό δύο ιούς τους 16 και 18. 

Όπως εκτιμάται, οι τέσσερις τύποι του ιού HPV 6, 11, 16 και 18 προκαλούν το 75% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη, το 70% των καρκίνων του κόλπου και του αιδοίου, το 70% των προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων, το 70% των αιδοιικών και κολπικών προκαρκινικών αλλοιώσεων, καθώς και το 90% των οξυτενών κονδυλωμάτων  

Ο συνδυασμός εμβολίων και Παπ τεστ ανά χρόνο, καλύπτει σχεδόν 100%  από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο εμβολιασμός επιβάλλεται να γίνει στα κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Για τα ελληνικά δεδομένα, ως καλύτερη ηλικία, θεωρείται εκείνη των 12-14 ετών. 

Η διάρκεια προστασίας του εμβολίου είναι άγνωστη. Τα σημερινά δεδομένα μιλούν για 5 χρόνια. 

Για τις γυναίκες που έχουν ήδη ερωτική ζωή θα πρέπει να προηγηθεί ΠΑΠ τεστ και εν συνεχεία να αποφασιστεί εάν το εμβόλιο τους προσφέρει προφύλαξη ή όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμβολιασθούν αρκεί να προηγείται ΠAΠ τεστ.

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο προφυλάσσει, δε θεραπεύει. 


Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news