Από αύριο πιάνει δουλειά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ο αξιωματικός της γερμανικής αστυνομίας, εν τω μέσω αντιδράσεων και ανησυχίας για την απόφαση αυτή .

Η παρουσία του Γερμανού στο αεροδρόμιο "Ν.Καζαντζάκης" ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Θανάσης Μπαλαμούτη, η παρουσία του γερμανού στο "Νίκος Καζαντζάκης" εντάσσεται στο πλαίσιο σχετικών διακρατικών συμφωνιών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ανάλογοι "σύνδεσμοι" υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο απο τη Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρας, όπως η Βρετανία και η Γαλλία.

Ο κ. Μπαλαμούτης ανέφερε πως ο γερμανός αστυνομικός δεν θα έχει επιχειρησιακό ρόλο, απλά συμβουλευτικό, και ότι δεν θα έχει γραφέιο στο αεροδρόμιο

Η διαταγή

Ακόμη, ο Γερμανός αξιωματικός «δύναται να βοηθά στην αναγνώριση και στην αποτροπή εγκλημάτων λαθροδιακίνησης ατόμων που έχουν προορισμό τη χώρα του». Επίσης, θα μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία επιβίβασης στα αεροσκάφη, συνοδευόμενος από αστυνομικούς του τμήματος αεροδρομίου. Ακόμη, ο συντάκτης της διαταγής αναφέρει ότι ο αλλοδαπός αστυνομικός θα πρέπει εγγράφως προς τον αξιωματικό υπηρεσίας κι εκείνος προς το διοικητή του τμήματος να αναφέρει τα αιτήματα του σχετικά με τις κινήσεις του στο πλαίσιο πάντα των καθηκόντων του.

Σημειώνεται ότι αν και η αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου είχε ερωτηθεί για την τοποθέτησή του στο Ηράκλειο και είχε απαντήσει αρνητικά, το Α.Τ αερολιμένα σε έγγραφη απάντησή του στο ίδιο ερώτημα, έδωσε το «πράσινο φως». Αναφορικά με το χώρο όπου θα εργάζεται ο άνθρωπος αυτός, στη διαταγή του Αρχηγείου δεν υπάρχει απάντηση ως προς αυτό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανα- φέρουν ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει προβλεφθεί γραφείο. Αξιωματικοί που ρωτήθηκαν δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα έχει γραφείο δικό του στους χώρους του ΚΑΗΚ και πως τους είναι άγνωστο πού θα εργάζεται.

Σε κάθε περίπτωση ο ερχομός του δημιουργεί πολλά ερωτήματα σε πολλούς αξιωματικούς της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. Όπως λένε μάλιστα χαρακτηριστικά πολλοί αστυνομικοί «το γεγονός ότι επελέγη ένας Γερμανός αστυνομικός που μιλάει ελληνικά δεν είναι τυχαίο. Η διαταγή του Αρχηγείου μπορεί να παρουσιάζει στο προσκήνιο τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά αυτού του ανθρώπου, στο παρασκήνιο όμως είναι πολύ πιθανόν τα πράγματα να είναι διαφορετικά».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο χώρος του αεροδρομίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, ενώ δε θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι με το «Νίκος Καζαντζάκης» γειτνιάζει μονάδα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αυτή
της 126 Σμηναρχίας Μάχης.
Σύμφωνα με το κείμενο της διαταγής η οποία εστάλη πριν από λίγες ημέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής ΕΛ.ΑΣ, ο Γερμανός αξιωματικός (δεν αναφέρεται ο βαθμός του) θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, όχι όμως και επιχειρησιακά καθήκοντα. Δε θα φοράει στολή, αλλά ούτε και θα οπλοφορεί. Το εντυπωσιακό είναι ότι θα είναι γνώστης της ελληνικής γλώσσας, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο της αστυνομίας. Στα καθήκοντα του, σύμφωνα πάντα με τη διαταγή, είναι να συνδράμει το προσωπικό του τμήματος αερολιμένα εφόσον του ζητηθεί στον έλεγχο των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Θα είναι ο σύνδεσμος με τη Γερμανία ώστε να μπορεί να παίρνει στοιχεία και να τα διαθέτει στην ελληνική αστυνομία σε περιπτώσεις που χρειάζεται αυτού του είδους η μεσολάβηση.

http://www.cretalive.gr/crete/view/germanikh-mpota-sto-aerodromio-hrakleiou/73044