Home » , » Δραματική αύξηση των οικογενειών που ζητούν βοήθεια από τα χωριά SOS

Δραματική αύξηση των οικογενειών που ζητούν βοήθεια από τα χωριά SOS



Η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τους Έλληνες. Αυτό που από τους πρώτους μήνες της κρίσης είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο αποδεικνύοντας την τραγική πραγματικότητα. Αύξηση πάνω από 1.690% παρουσίασε από το 2009 έως το 2013, το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Τα στοιχεία παρουσίασε σε ημερίδα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ο γενικός διευθυντής των χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας, ο οποίος μίλησε για σοκαριστικό ποσοστό αύξησης, περιγράφοντας ότι το 2009 το πρόγραμμα ΚΣΠΟ, το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια, εξυπηρετούσε 47 οικογένειες ενώ σήμερα 900.

Από τη μεριά του ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των παιδικών χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός επισήμανε ότι «η αυξητική τάση των αιτημάτων συνεχίζεται και υπάρχει λίστα αναμονής, τουλάχιστον 20 έως 65 αιτήματα σε καθένα από τα έξι ΚΣΠΟ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πάνε φυσικά να αφήσουν το παιδί τους αλλά ζητούν στήριξη».

Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης και σήμερα με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο. Υπάρχει προσπάθεια για αύξηση των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η προσπάθεια δημιουργίας δύο ακόμα Κέντρων σε Πάτρα και Πειραιά.

«Στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 80%), οι άνθρωποι που εξυπηρετήθηκαν στα Κέντρα ήταν Έλληνες, το 35% των οικογενειών ήταν μονογονεϊκές, το 20% πολύτεκνες και στο 15% των περιπτώσεων προσφέρθηκε βοήθεια και σε παππούδες και γιαγιάδες», ανέφερε ο κ. Σιφνιός. Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ εντάσσονται σε αυτά αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται από τους αρμόδιους του προγράμματος.

«Γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες). Και στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης, 12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών».

Όσον αφορά την υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενηλίκους, δόθηκαν περισσότερα από 100.000 κουτιά γάλα, 36.000 λίτρα λάδι, 50 τόνοι ζυμαρικά, πάνες, τροφές για μωρά καθώς και 10 τόνοι ειδών ρουχισμού. Διατέθηκαν ακόμα φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, αλλά και σχολικά είδη και παιχνίδια.

Ο διευθυντής των χωριών κ. Πρωτόπαπας ανέφερε εξαιτίας της κρίσης, υπάρχει μείωση των δωρεών από τον απλό κόσμο αλλά ευτυχώς υπάρχει στήριξη των ομογενών. Όμως, όπως προσέθεσε, «το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν να φορολογούν τα ιδρύματα και τα σωματεία που υποστηρίζουν τις ελληνικές οικογένειες μειώνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες. Το 2011 πληρώσαμε φόρο 135 χιλιάδες ευρώ, για το 2012 πληρώνουμε τώρα, 115 χιλιάδες ευρώ, γιατί μειώθηκαν οι δωρεές και κάποια ποσά από έσοδα ενοικίων που είχαμε. Αλλά το πιο δύσκολο είναι ότι φορολογούνται ακόμα και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις μας που λειτουργούμε τα προγράμματά μας, είτε τα κέντρα στήριξης όπου προσέρχονται οι οικογένειες να βοηθηθούν, είτε τα ίδια τα παιδικά χωριά SOS».

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news