Μια πρωτοφανής μετανάστευση Κούρδων της Συρίας προς το βόρειο Ιράκ – Κουρδική περιοχή - καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται στη Συρία...
μεταξύ της κουρδική πολιτοφυλακής και των τζιχαντιστών που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και συμμετέχουν στο συριακό εμφύλιο εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ. «Ένα ποτάμι ανθρώπων κατευθύνεται προς τα σύνορα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο από τη Συρία. Είναι η μεγαλύτερη προς το Ιράκ σε σχέση με ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν», αναφέρει η υπηρεσία προσφύγων στο σημείο διέλευσης στη Σαχέλα.
Οι υπηρεσίες υποδοχής επισημαίνουν πως αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα προσφύγων. Αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώνοντας στο στρατόπεδο Κουρού Γκιουσίκ, το οποίο είναι ακόμη υπό κατασκευή.
Άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στη γειτονική επαρχία Σουλαϊμανίγια, ενώ πολλοί στεγάζονται σε τζαμιά και σπίτια συγγενών. Οι πρόσφυγες αναφέρουν πως αν και οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες σίγουρα είναι πολύ καλύτερες από τη βία που αντιμετωπίζουν στη Συρία.
«Φύγαμε γιατί υπάρχει μόνο πόλεμος, αποκεφαλισμοί και δολοφονίες και εκτός αυτού δεν είχαμε καμία δουλειά», δηλώνει ένας εκ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η οικονομική κατάσταση μας έχει επιδεινωθεί δραματικά και οι τιμές έχουν εκτοξευτεί», προσθέτει.
«Υπάρχει έλλειψη τροφίμων» ανέφερε ένας άλλος πρόσφυγας που πέρασε τα σύνορα μαζί με τη γυναίκα του και το νεογέννητο παιδί τους. «Αποφασίσαμε να σωθούμε. Να μην πεθάνουμε από την πείνα».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το Ιράκ έχει υποδεχτεί επίσημα περισσότερους από 155.000 πρόσφυγες.
Το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει προσφέρει πάνω από 20 εκ. δολάρια για ενίσχυση των προσφύγων και η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες υποδοχής κάνουν έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τον ΟΗΕ και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Την ίδια στιγμή μαίνονται οι μάχες μεταξύ της Κουρδικής πολιτοφυλακής και των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα στα βορειοανατολικά της Συρίας.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει παραχωρήσει αυτονομία στους Κούρδους, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της κουρδικής κοινότητας στην περιοχή.
Ωστόσο για να καταφέρουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που έχουν εγκατασταθεί στη βορειοανατολική Συρία μετά την έναρξη του εμφυλίου. Οι εξτρεμιστές σουνίτες ισλαμιστές, που αποτελούν μια από τις ισχυρότερες ομάδες στις τάξεις των αντικαθεστωτικών, επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος στην περιοχή.
Στην επαρχία Χασάκε, στα βορειοανατολικά της Συρίας, «οι μάχες μαίνονται ανάμεσα στις Επιτροπές Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) από τη μία πλευρά και από την άλλη τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), του Μετώπου Αλ Νόσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και άλλων ταγμάτων», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκεινται στη συριακή αντιπολίτευση.
Οι μάχες σημειώνονται κυρίως στις κοινότητες Νταρντάρα, Χμέιντ και Τζάφα, καθώς και σε εκείνες που περιβάλλουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Αλ Άιν, πλησίον της τουρκικής μεθορίου. «Είναι σε εξέλιξη πόλεμος για τον έλεγχο του εδάφους και του πετρελαίου», υποστήριξε ο Κούρδος μαχητής Χαβιντάρ από το Ρας Αλ Άιν, κομβικό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
tvxs.gr