Μίνι-κραχ στα χρηματιστήρια

 
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ, το βράδυ της Δευτέρας, άνοιξαν τον δρόμο για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία και οδήγησαν στο... βαθύ κόκκινο τις αγορές σε Ευρώπη και Ασία, ενώ με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στη Wall Street.
Στο -7% οι απώλειες στο Ντουμπάι, νέες ισχυρές πιέσεις στα νομίσματα Ινδίας, Ινδονησίας και Τουρκίας.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις άμεσης στρατιωτικής επέμβασης των Δυτικών στη Συρία. 

Προοπτική που ενισχύει την αποστροφή στην ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς περιορίζουν την έκθεσή τους στις αναδυόμενες οικονομίες τις τελευταίες εβδομάδες, προεξοφλώντας την επιβράδυνση στην εκτύπωση δολαρίων από τη Fed.


Η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί, με τις περισσότερες ασιατικές αγορές να κλείνουν στο «κόκκινο», αν και Σαγκάη, Σίδνεϊ και Σεούλ κατόρθωσαν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα. 

Πρωταθλητής της πτώσης αναδείχθηκε το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι, όπου ο χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας 4ετίας, υποχωρώντας 7%.
Στην Ινδία ο Sensex επέστρεψε και πάλι κάτω από τις 18.000 μονάδες, με απώλειες άνω του 3%. 

Η ρουπία συνέχισε να δέχεται σημαντικές πιέσεις (-2,35%), υποχωρώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. 

Η εκροή κεφαλαίων δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. 

Το εξωτερικό χρέος μπορεί να μην υπερβαίνει το 21% του ΑΕΠ, πλην όμως το 44% αυτού (περί τα 172 δισ. δολ.) λήγει το προσεχές εξάμηνο.

Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι από τα τέλη Μαρτίου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας έχουν μειωθεί κατά 14 δισ. δολ. ή 5%. 

Ακόμα και έτσι, όμως, εκτιμάται ότι επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες εισαγωγών τουλάχιστον για μισό έτος.

Ακόμα μεγαλύτερη (περί του 13% το τελευταίο 5μηνο) είναι η υποχώρηση των διαθεσίμων σε Ινδονησία και Τουρκία Στη Τζακάρτα ο χρηματιστηριακός δείκτης έφτασε να υποχωρεί ακόμα και 3,7% και το νόμισμα απώλεσε 2,3% της αξίας του. 

Στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρώτο μισό της συνεδρίασης ο δείκτης υποχωρεί 2,4% ενώ η λίρα για πρώτη φορά στα χρονικά υποχώρησε στο επίπεδο των 2,03 λιρών / δολάριο. 

Στις Φιλιππίνες ο χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 4%, στην Ταϊλάνδη 2,65%, ενώ σε Μαλαισία και Σιγκαπούρη η «βουτιά» δεν ξεπέρασε το 2%.

Ο...συριακός ιός μεταδόθηκε και στην Ευρώπη, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη να καταγράφουν κατά τις απογευματινές συναλλαγές απώλειες της τάξης του 2%. 

Η είδηση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία ενισχύθηκε τον Αύγουστο -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012 δεν στάθηκε αρκετός για να ανασχέσει τις πιέσεις στις γερμανικές μετοχές. 

Οι ιταλικές αγορές εκτός από τον παράγοντα Συρία επηρεάζονται αρνητικά και από τις αμφιβολίες των επενδυτών για την βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, στις οποίες αποδόθηκε η μειωμένη ζήτηση κατά την δημοπρασία διετών ομολόγων χθες, αλλά και η αύξηση της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων στο 4,41%.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news