Ένα ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας Le Monde, με τίτλο «Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη», έρχεται να ταράξει τα νερά.
Σε ένα επιστημονικό άρθρο που παρουσιάζεται στην εφημερίδα και αποτελεί έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και οι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).
Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.
O Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μίλησε για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και για το ερευνητικό πρόγραμμα «SHARE» το οποίο ασχολείται με την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας στον ευρωπαϊκό χώρο.
«Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος είναι αξιόπιστα ενώ όσον αφορά στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde” το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα και εκτιμά ότι είναι ένας από τους χώρους με την υψηλότερη σεισμικότητα της Ευρώπης, είναι σωστό και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε από μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς, κάτι που το γνωρίζουμε και το επισημαίνουμε διαρκώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χουλιάρας μεταξύ άλλων διευκρίνισε πως το σενάριο των 9R που παρουσιάζει η «Le Monde» είναι ακραίο, καθώς γνωρίζουμε, όπως ανέφερε, ότι ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει συμβεί στον ελληνικό χώρο δεν ξεπερνά τα 8,2R σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.
«Η Ελλάδα διατηρεί την υψηλότερη επικινδυνότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και εκεί πρέπει να εστιάζεται η προσοχή μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Το άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα “Le Monde” δεν είναι κάτι καινούργιο είναι μια εκτίμηση - έρευνα βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία, μας δίνει ένα γενικότερο πλαίσιο της σεισμικότητας της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και συμπλήρωσε «στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ποτέ 9R».
«Το πρόβλημα είναι άλλο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σταματήσει την αντισεισμική πολιτική, έχουμε κάνει εγκλήματα όσον αφορά την στατικότητα των κτηρίων» κατέληξε.
Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Seismic Hazard Harmonization in Europe» (SHARE) {μετάφραση: «Εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας του ευρωπαϊκού χώρου»}
Στον παραπάνω χάρτη παρουσιάζεται η κλίμακα της σεισμικής επικινδυνότητας η οποία ξεκινάει από το πράσινο χρώμα και καταλήγει στο κόκκινο (σ.σ.: Οι ελληνικές περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι: Κορινθιακός – Αταλάντη – Ηφαίστειο Σαντορίνης – Νισύρου – Ελληνικό τόξο {Ιόνια νησιά - Δυτική Πελοπόννησο – Κρήτη- Ρόδος})