Μόνο από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) την τελευταία πενταετία αναγνωρίστηκαν 15.902 τίτλοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών (διδακτορικοί τίτλοι 2.439 και μεταπτυχιακοί τίτλοι 13.463).
Τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δίνουν τη συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας: 8.045 διδακτορικά διπλώματα κατατέθηκαν από το 2009 ως σήμερα στις υπηρεσίες του, στις οποίες και καταγράφονται όλα τα σχετικά στοιχεία.
Από αυτές, οι 833 κατατέθηκαν μέσα στο 2013. Πρώτη δύναμη η Ιατρική σχολή αφού τα περισσότερα διδακτορικά (2.336) έχουν εκδοθεί από φοιτητές των επιστημών υγείας, ενώ ακολουθούν οι επιστήμες μηχανικής και τεχνολογίας που την τελευταία πενταετία είναι 1.329.
Μια άλλη κοινωνία υπερεξειδικευμένων επιστημόνων αποτελεί την παράλληλη εικόνα της αθηναϊκής πραγματικότητας και τα μέλη της αναζητούνται και συχνά προσλαμβάνονται από διεθνείς εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εκπρόσωπος μεγάλης διεθνούς εταιρείας έλεγε ότι την περίοδο της κρίσης σχεδόν διπλασίασε το προσωπικό του.
Στην Ελλάδα, σε έρευνες που έχουν γίνει από τράπεζες αλλά και εκπαιδευτικούς οργανισμούς προκύπτει χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις και εκείνες που προσφέρουν τα πανεπιστήμια.
Τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας μας ωστόσο προσφέρουν υψηλό επίπεδο γνώσεων υποδομής.
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Θάνος Δημόπουλος λέει ότι κάθε χρόνο εκπαιδεύονται δεκάδες ικανοί επιστήμονες στη χώρα μας, αλλά ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό που αγγίζει το 20% επιλέγει να κάνει την ειδικότητά του στο εξωτερικό.
Για περισσότερους από 250 νέους δικηγόρους με εξειδικευμένους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών που βγαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά κάνει λόγο ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης, τονίζοντας πως ένας μεγάλος αριθμός αποφασίζει να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό.
Μόνιμα κερδισμένοι μοιάζουν οι απόφοιτοι των οικονομικών σπουδών και των περίφημων MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Εταιρείας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57,2%), σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (15,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (18,8%).
Πηγή: Το Βήμα