Ο παρακάτω χάρτης είναι ενδεικτικός και παρουσιάζει την κατανάλωση ποτών ανά κεφαλή και ανά έτος. Οι Λατίνοι εμφανίζονται "συγκρατημένοι" σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους.
Στην κορυφή βρίσκεται η Μολδαβία. Ο μέσος Μολδαβός πίνει 18 λίτρα αλκοόλ ανά χρόνο στην καθισιά του.
Ακολουθούν η Τσεχία, η Ουγγαρία και η βασίλισσα της βότκας, Ρωσία. Οι Έλληνες καταναλώνουν 10,8 λίτρα ανά κεφαλή κάθε χρόνο.
Από την άλλη, παρότι οι ΗΠΑ είναι πρώτες σε παραγωγή ουίσκι στον κόσμο, οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι λάτρεις του παραδοσιακού "American spirit".
Στη συνέχεια έρχεται η Ουρουγουάη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 17η θέση.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization).
Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν πάντως ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεις στον οργανισμό που να καταστήσουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Εύα Νέγκρι, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, εξηγούν ότι η αιθανόλη μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη αμέσως μετά την κατάποση και το συστατικό αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Βέβαια, παραδέχονται ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος, όπως για παράδειγμα, ότι οι πότες μπορεί να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 16 διαφορετικές έρευνες στις οποίες είχαν πάρει μέρος χιλιάδες άτομα, που κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό ή περισσότερα την ημέρα και διαπίστωσαν ότι η συνήθεια αυτή αύξανε κατά ένα πέμπτο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.
Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο αυξανόταν και η ποσότητα αλκοόλ: Όσοι έπιναν 50 γραμμάρια αιθανόλης την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μελάνωμα, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν ή έπιναν περιστασιακά.
"Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να τροποποιήσει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού.
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να συντελέσει σε μεγαλύτερη κυτταρική βλάβη και άρα στο σχηματισμό καρκίνου του δέρματος. Στόχος μας ήταν να ποσοτικοποιήσουμε την έκταση του κινδύνου εκδήλωσης μελανώματος με την αυξημένη χρήση αλκοόλ, ελπίζοντας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευθούν περισσότερο", εξηγεί η Δρ Νέγκρι.
(Πηγή: priceonomics)