Home » » 16 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

16 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Φωνής

 
Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής, 16 Απριλίου. 

Αυτό το μήνυμα έστειλε  η  Ελληνική Εταιρεία Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών

 Μιας Ημέρας, που εορτάζεται και φέτος όχι τόσο… φωναχτά, όσο θα ταίριαζε σε  μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, μέσω της οποίας πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας. 

Άλλωστε η φωνή θεωρείται ο καθρέπτης της προσωπικότητάς μας, η ηχητική μας ταυτότητα, αφού υπάρχουν τόσες φωνές όσοι και οι άνθρωποι και μπορούμε να διακρίνουμε  κάποιον μόνο από τη φωνή του. Εκτός και αν αυτή  αλλοιώθηκε ή χάθηκε!…

Την Ημέρα αυτή έχουν την τιμητική τους οι σχετικοί με την υγεία της επαγγελματίες: ωτορινολαρυγγολόγοι, οι λογοπαθολόγοι και λογοθεραπευτές και οι Οργανώσεις τους.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής είναι η προβολή της αξίας της φωνής ως μέσου του έναρθρου λόγου (που τη συνειδητοποιούμε συνήθως όταν τη χάσουμε ή τη χαλάσουμε), η ενημέρωση για τα πρώιμα σημάδια των προβλημάτων της (οζίδια, πολύποδες, κάλοι ή έλκη εξ επαφής στις φωνητικές χορδές) που απαιτούν τη βοήθεια του ειδικού και η σύσταση μέτρων βασικής προστασίας της φωνής για όσους τη χρησιμοποιούν επαγγελματικά και μη επαγγελματικά.

Τέτοια είναι τα παρακάτω μέτρα της Ελληνικής Εταιρείας Φωνιατρικής και Φωνητικών Τεχνών:

- Πίνετε άφθονο νερό. Η σωστή υγρασία στο λάρυγγα λειαίνει της φωνητικές χορδές και τις κάνει να αποδίδουν καλύτερα.

- Κάντε μια προθέρμανση της φωνής, όπως θα έκανε ο κάθε αθλητής, οποιουδήποτε αθλήματος.
- Μη ζορίζετε τις φωνητικές σας χορδές φωνάζοντας, στριγγλίζοντας, ουρλιάζοντας,
- Χρησιμοποιείτε σωστά την αναπνοή σας όταν μιλάτε.

- Χρησιμοποιείτε πάντοτε μικρόφωνο, όταν απευθύνεστε σε κοινό, διότι περιορίζετε το άσκοπο ζόρισμα της φωνής.

- Ακούτε συχνά και προσεκτικά τη φωνή σας. Αν εμφανιστεί βράχνιασμα της φωνής, που υποχωρεί και επανέρχεται ή δεν βελτιώνεται μέσα σε μια εβδομάδα, αυτό επιβάλλει να κάνετε  ωτορινολαρυγγολογική εξέταση. 

- Κάθε νόσος του λάρυγγα που ανακαλύπτεται έγκαιρα θεραπεύεται.

- Δεν συμβιβάζεται υγιής φωνή και κάπνισμα. Σήμερα ξέρουμε ότι οι καπνιστές έχουν 75% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο λάρυγγα.

- Η φωνή επηρεάζεται και από την ψυχολογική διάθεση. Γι’ αυτό οι ωτορινολαρυγγολόγοι και οι λογοθεραπευτές ζητούν τη συνεργασία και του ψυχολόγου για την αποκατάσταση της φωνητικής λειτουργίας

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι αποδέκτες των μέτρων αυτών πρέπει να είναι οι «Επαγγελματίες Χρήστες Φωνής», όλοι όσοι χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως βασικό εργαλείο της δουλειάς τους και κυρίως οι υψηλού κινδύνου, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί,  οι πολιτικοί, οι κληρικοί, οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι,oι παρουσιαστές, ή οι εκφωνητές.

Τώρα, αν και στην περίπτωση αυτή ισχύει η παροιμία «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», μόνο η Εταιρεία Φωνιατρικής δεν βγαίνει χαμένη και σε κάποιες περιπτώσεις το κοινό, που κάνει… ακουοθεραπεία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news