Στα δικαστήρια Πειραιά μεταφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο καταδικασμένος για την υπόθεση της 17Ν Σάββας Ξηρός για να αιτηθεί να εκτίσει την ποινή του κατ ΄οίκον, εξαιτίας της βαριάς κατάστασης της υγείας του.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του Σάββα Ξηρού, Σπύρο Φυτράκη, ο καταδικασμένος για τρομοκρατία αντιμετωπίζει προβλήματα στην όραση, την ακοή και τη βάδιση και έχει ζητήσει η ποινή του να εκτελεστεί κατ΄οίκον.
Ο κ. Φυτράκης υποστήριξε ότι τις δύο πρώτες φορές το δικαστήριο έκανε αυτό που έπρεπε και έδωσε εντολή για νοσηλεία σε ειδικό θεραπευτήριο, μία φορά στη Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες και μια φορά στη Λάρισα για ένα μήνα.
Ωστόσο, τόνισε, ότι «οι αστυνομικές Αρχές μετά από παρέμβαση ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, διέκοψαν τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού τον οποίο επανέφεραν στις φυλακές με όρους και συνθήκες πολύ βαριές, επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση της υγείας του».
Στο σημερινό δικαστικό αίτημα του Σάββα Ξηρού αναμένεται να καταθέσουν δύο ιατροδικαστές και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης.
Ο καταδικασθείς για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Σάββας Ξηρός μετεφέρθηκε το πρωί στα δικαστήρια Πειραιά συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Στα δικαστήρια Πειραιά βρέθηκαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Τάσος Κουράκης και Βασιλική Κατριβάνου οι οποίοι υποστηρίζουν το αίτημα του φυλακισμένου.
«Θέλω να πιστεύω, επειδή η πολιτεία δεν εκδικείται ότι θα δικαιωθεί το αίτημα για κατ' οίκον νοσηλεία του Σάββα Ξηρού», τόνισε ο κ. Κουράκης και συνέχισε κάνοντας μια γενική αναφορά σε φυλακισμένους: «Τιμωρήθηκαν και μπήκαν στην φυλακή. Δεν μπήκαν στη φυλακή για να τιμωρηθούν».
«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον βιαστή, στον εκτελεστή και στον προδότη με ένα άλλο που έχει κάνει ένα οποιοδήποτε αδίκημα. Θα πρέπει να αποσυνδέσουμε αυτά τα πράγματα και να καταλάβουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν πρόσημο», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει ότι, ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο έχουν δικαστεί και καταδικαστεί από τα δικαστήρια έχουν τα ίδια δικαιώματα».
Η κυρία Κατριβάνου είπε ότι με αυτό το δεδομένο και σαν κράτος δικαίου δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τους ανθρώπους, δεν είναι η αντίληψή μας αυτή για την τιμωρία και έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο που είναι βαριά άρρωστος, δεν αυτοεξυπηρετείται, έχει 93% αναπηρία, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και θα πεθάνει.
«Πιστεύουμε» πρόσθεσε «ότι η πρότασή μας για κατά οίκον νοσηλεία με όλα τα περιοριστικά μέτρα είναι η καταλληλότερη».