Σωτήρης Σκουλούδης-Ανδρέας Ντίνης
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η πολύπαθη Γάζα σφυροκοπείται από τα ισραηλινά πυρά, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και κατεστραμμένα κτήρια, σε μια περιοχή που ο θάνατος, οι επιθέσεις και το μίσος κυριαρχούν από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν και η διεθνής κοινότητα στη βιασύνη της να δημιουργήσει το κράτος του Ισραήλ, δημιούργησε μια μόνιμη ζώνη πολέμου, που ο τερματισμός του δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.
Η ισραηλινή πυραυλική ομοβροντία των 850 τόνων εκρηκτικών, που έρχεται σε συνέχεια των εχθροπραξιών των τελευταίων ημερών μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των Ισραηλινών, έχει χτυπήσει 750 «στρατηγικούς στόχους» κι ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στους 84, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θύματα από τις παλαιστινιακές ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται διαρκώς προς το ισραηλινό έδαφος.
Το βράδυ της Πέμπτης ακούστηκαν εκρήξεις και στην Ιερουσαλήμ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών της Χαμάς προς την περιοχή, εκ των οποίων οι δύο αναχαιτίστηκαν.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει ο πολυετής κύκλος βίας στην περιοχή –όπου η ισραηλινή πολεμική υπεροπλία δεν καθίσταται ικανή να επιφέρει ένα τελειωτικό πλήγμα προς τους Παλαιστινίους που μάχονται για την επανάκτηση των εδαφών τους- καταδεικνύεται και από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η χώρα του «δεν έχει καμία πρόθεση για εκεχειρία με τη Χαμάς».
Σε μια κίνηση… αβρότητας όμως, ο ίδιος αρνήθηκε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις πιέσεις σκληροπυρηνικών μελών της κυβέρνησής του.
«Δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε όπως η Ρωσία στην Τσετσενία», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, που απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός προς τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι «η Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσε να αντέξει κι άλλον πόλεμο μεγάλης κλίμακας». «Οι άμαχοι στη Γάζα έχουν παγιδευτεί μεταξύ της ανεύθυνης στάσης της Χαμάς και της σκληρής απάντησης του Ισραήλ», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι «το Ισραήλ έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά του, όμως ανησυχώ επίσης που βλέπω πολλούς Παλαιστίνιους να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται από τις ισραηλινές επιχειρήσεις». Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό είχε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος του τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση.
Ρουκετοπόλεμος χωρίς τέλος
Ο ισραηλινός στρατός τονίζει σε ανακοινώσεις στελεχών του ότι κατά τη διάρκεια των αεροπορικών του επιδρομών προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες των αμάχων, προκειμένου να αμβλυνθούν φυσικά οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων εντός του Ισραήλ, όμως τα αιματηρά αποτελέσματα αυτής της εβδομάδας δεν καταδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Από την άλλη, οι παλαιστινιακές ρουκέτες, παλαιότερης τεχνολογίας και περιορισμένες σε αριθμό –αν και με βεληνεκές ικανό να χτυπήσουν ακόμη και τη βορεινή πόλη της Χάϊφα- το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλέσουν σποραδικούς θανάτους αθώων, δίνοντας και την κατάλληλη αφορμή για τα ισραηλινά αντίποινα Η ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα άλλωστε κατορθώνει να αναχαιτίζει το 1/3 από τους πυραύλους που διέρχονται στο έδαφός του.
Οι εχθροπραξίες διεξάγονται στη σκιά της πιθανότητας μια χερσαίας ισραηλινής εισβολής, ενδεχόμενο το οποίο ενισχύεται από την πρόσφατη επιστράτευση εφεδρειών του στρατού. Στην τελευταία μεγάλη κρίση της Γάζας, το 2012, η χερσαία επίθεση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρη σε έντονες διπλωματικές προσπάθειες και αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος, που αν και έχει παραδοσιακά εχθρικές σχέσεις με το Ισραήλ, δεν «καλοβλέπει» και τη Χαμάς, άνοιξε προσωρινά το πέρασμα στη Ράφα για να μεταφερθούν ιατρικές προμήθειες στη Γάζα και να μεταφερθούν οι τραυματίες.