Home » » ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΜΠΟΛΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΜΠΟΛΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία στη Δυτική Αφρική - Ο ΠΟΥ συστήνει την αποφυγή μετακινήσεων για 21 ημέρες, όσων έχουν έρθει σε επαφή με πολίτες που έχουν μολυνθεί - Ο Ομπάμα δεν δίνει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δραματικής εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Εμπολα πρόκειται να κηρυχθεί το σύνολο των χωρών της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κάνουν λόγο για διεθνή κρίση, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν ''χτυπηθεί'' όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν.



Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 932 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.

Η σοβαρότερη επιδημία του ιού Έμπολα σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει ήδη πλήξει τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενδέχεται να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η πιθανότητα είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες», δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας--που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής--είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι ένα "έκτακτο γεγονός", αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι, ενώ όλες οι χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός--μέχρι στιγμής η Γουινέα, η Λιβερία, η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε--θα πρέπει να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να ισχύσει γενική απαγόρευση στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις ή στο εμπόριο.

Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του.

"Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα", είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε τηλεφωνικώς από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους.

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία απλώς δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να χειριστούν από μόνες τους μία κρίση τέτοιων διαστάσεων και τόσο πολύπλοκη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Η Τσαν τόνισε ότι δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι "μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα".

Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη εμπειρίας ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα και παρερμηνείες αναφορικά με την ασθένεια, περιλαμβανομένου του τρόπου μετάδοσής της, "συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για κάποιες κοινότητες".

Παρότι τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα έχουν καταγραφεί σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα της Γουινέας με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, τον περασμένο μήνα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση της νόσου ύστερα από τον θάνατο στη Νιγηρία ενός αμερικανού πολίτη, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί αεροπορικώς από τη Λιβερία.

Ύστερα από την αγωγή με πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε σε δύο αμερικανούς εργαζόμενους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μολύνθηκαν με τον ιό στη Λιβερία, οι ειδικοί στον Έμπολα κάλεσαν τον ΠΟΥ να χορηγήσει τέτοια φάρμακα στις πληγείσες αφρικανικές χώρες.

Ο ΠΟΥ με τη σειρά του ζήτησε από επιστήμονες στο χώρο της βιοηθικής να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα.


«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε δίνουν «μάχη» για να περιορίσουν τον θανατηφόρο ιό, ενώ σύμφωνα με το CNN, ο ιός έχει εξαπλωθεί και στη Νιγηρία.

Ο «κόκκινος» συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Ομπάμα: Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε το φάρμακο για τον Έμπολα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα. Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. «Ο ιός Εμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία».

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.
















Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news