Home » , » Βαρουφάκης: Λιτός βίος με αξιοπρέπεια - Ανάπτυξη δεν σημαίνει Cayenne

Βαρουφάκης: Λιτός βίος με αξιοπρέπεια - Ανάπτυξη δεν σημαίνει Cayenne

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Cayenne στους στενούς ελληνικούς δρόμους ή περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες. Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά. Οταν δεν είχαν δάνεια και υπερχρεωμένες πιστωτικές κάρτες», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Οικονομικών.

Μία συμφωνία-«γέφυρα» από την παλαιά με την Τρόικα προς μία νέα συμφωνία, που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε διαβούλευση με τους εταίρους και την ΕΚΤ, είναι ο μεγάλος στόχος της νέας κυβέρνησης που έθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αυτός είναι, όπως διαφαίνεται, και ο τύπος της νέας παράτασης που θα επιδιώξει η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους.

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, κατά την τελετή παραλαβής από τον κ. Γκίκα  Χαρδούβελη, και αναφέρθηκε στις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει  την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Είπε ότι οι σκληροί τόνοι που επικράτησαν προεκλογικά υποχώρησαν και φάνηκε ότι υπάρχει «κοινός τόπος» για μία εποικοδομητική νέα συμφωνία, προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης ολόκληρης. «Θα αποδομήσουμε το αφήγημα της "μονομαχίας" της Ελλάδας με τους δανειστές, για να αποδομήσουμε το κλίμα ανασφάλειας» τόνισε.

«Δεν θα υπάρξει μονομαχία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και με εύσχημο τρόπο επέκρινε όσους δημοσιογράφους αρέσκονται σε ιστορίες Φαρ Ουέστ.

Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσεις και πως οι απειλητικές υπόνοιες των Ευρωπαίων είναι αντίθετες στη διάθεση για συνεργασία.

Στις επαφές που είχε με ξένους ομολόγους του, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό «New Deal» και έκανε λόγο για ένα «λάθος» που ξεκίνησε το 2010, όταν ένα πρόβλημα πτώχευσης μετατράπηκε σε πρόβλημα ρευστότητας του κράτους.

«Τότε δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία προς τη χώρα μας, αλλά με τον όρο για συνεχή συρρίκνωση και υστέρηση του εισοδήματος. Το λάθος αυτό κόστισε πολύ, κόστισε ανθρώπινες ζωές, κόστισε και στην Ευρώπη. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξει η λογική της αντιμετώπισης» είπε.

Έδωσε μάλιστα το δικό του ορισμό στη «λιτότητα» που χρειάζεται η χώρα. «Η λιτότητα ξεκινά από το σπίτι μας. Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν χρειάζονται να κυκλοφορούν τόσα Καγιέν, ούτε τόσα σκουπίδια, οι Έλληνες δημιούργησαν όταν ζούσαν απλά, όταν ήταν περήφανοι που δεν χρωστούσαν» τόνισε. «Άλλο αυτό όμως και άλλο η "πυραμιδική λιτότητα" (όπως ο ίδιος την ονομάζει) των μειώσεων και της λιτότητας» υπογράμμισε με νόημα.

Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει πρώτο το παράδειγμα: «θα υπάρξει θεαματική μείωση δαπανών, μέσω μείωσης του αριθμού των συμβούλων, για να εξοικονομηθούν πόροι, για να επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου» τόνισε, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα κάποιων εκ των παρευρισκομένων στη συνέντευξη Τύπου με τον απερχόμενο υπουργό, Γκίκα Χαρδούβελη.

Τα χρήματα των Ευρωπαίων εταίρων μας πετάχτηκαν σε μια μαύρη τρύπα, υποστήριξε ο νέος υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης, μέσω μείωσης των μισθών των πολιτών, απέτυχε.

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται ένα reboot της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε.

Χαρδούβελης: Οι διορίες πιέζουν

Πιο συγκρατημένος φάνηκε πάντως ο απερχόμενος υπουργός, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, που τόνισε ότι η δίμηνη παράταση τελειώνει και οι διορίες πιέζουν.

«Λόγω εκλογών τα έσοδα υστέρησαν και άρα οι ανάγκες ήρθαν πιο μπροστά (πριν τον Μάρτιο)» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης. Για την κατάσταση αυτή ενημέρωσε κατ' ιδίαν και τον κ. Βαρουφάκη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι προειδοποιήσεις του προεκλογικά είχαν ενοχλήσει και την κυβέρνηση ακόμη. 

Ωστόσο, όπως είπε, «στο Eurogroup τη Δευτέρα οι ξένοι με αντιμετώπιζαν ως Έλληνα, ασχέτως ποιου κόμματος βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Τόνισε ότι παραδίδει μία οικονομία με ανάπτυξη 0,7% και αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων (στο 12%), λέγοντας όμως ότι στους επτά μήνες της θητείας του δεν είχε την «άνεση» που έχει η σημερινή νέα κυβέρνηση, «επειδή εξέλιπε η πολιτική αβεβαιότητα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news