“Όχι” στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και “όχι” στη διαμεσολάβηση της UNESCO είπαν η βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, οδηγώντας για ακόμη μία φορά σε αδιέξοδο τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και επιστροφής στην Ελλάδα των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Η Βρετανία αρνήθηκε να δεχτεί τη διαμεσολάβηση της UNESCΟ ως προς το ζήτημα, αναφέροντας ότι η εμπλοκή της δεν θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη.Αυτό έγινε γνωστό από τις επιστολές του Βρετανικού Μουσείου αλλά και της κυβέρνησης της Βρετανίας προς τον διεθνή οργανισμό, οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου.
Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί επιμένουν ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν και σημειώνουν ότι από το 1985 και μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέα επιχειρήματα από την ελληνική πλευρά αναφορικά με την νομιμότητα ή όχι της απόκτησής τους.
Στην επιστολή του Βρετανικού Μουσείου τονίζεται ο «ειλικρινής σεβασμός για την UNESCO», αλλά και «οι ήδη καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους φορείς στην Ελλάδα», και ότι το ίδιο «δεν είναι κρατικός φορέας και οι συλλογές του δεν ανήκουν στη βρετανική κυβέρνηση. Οι έφοροι του Βρετανικού Μουσείου φυλάσσουν τα Γλυπτά όχι μόνο για τον βρετανικό λαό αλλά και προς όφελος του κοινού παγκοσμίως, στο παρόν και το μέλλον».
Μεταξύ άλλων, επίσης, στην επιστολή αναφέρεται ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είχαν αποκτηθεί νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την περίοδο και ότι οι έφοροι του Βρετανικού Μουσείου έχουν σαφείς και νόμιμους τίτλους από το 1816.
Επίσης, σημειώνεται ότι ούτε η βρετανική κυβέρνηση ούτε το Βρετανικό Μουσείο είναι ενήμεροι για τυχόν νέα επιχειρήματα ως προς το αντίθετο από το 1985, οπότε το επίσημο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών απορρίφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ