Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ευθυμίου Καραΐσκου στην Τελετή Έναρξης Λειτουργίας του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Ενός τόπου στον οποίο γράφτηκε και το έτος της Εθνικής αντίστασης. Οφείλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ηρώων της Ρούμελης και αυτό έρχεται να υπηρετήσει η ενέργειά μας αυτή.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει ολοκληρώσαμε τη δημιουργία του και σήμερα έχουμε την χαρά να είναι έτοιμο και μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, το παραδίδουμε στους δημότες της Λαμίας και τους κατοίκους της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με την ευχή και την προσδοκία να εκπληρώσει τον σκοπό και να επιτύχει τους στόχους της ίδρυσής του.

Ο δεύτερος στόχος είναι το νέο αυτό μουσείο σε συνδυασμό με τα ήδη λειτουργούντα στο Δήμο μας, το αρχαιολογικό μουσείο της Λαμίας, το βυζαντινό και νομισματικό μουσείο της Υπάτης, το μουσείο της εθνικής αντίστασης στη Λαμία, το λαογραφικό μουσείο και το ιστορικό κέντρο Θερμοπυλών, να αποτελέσει κρίκο μιας αλυσίδας πολιτιστικών διαδρομών που θα ακολουθούν και θα αξιοποιούν σχολεία και επισκέπτες που επιθυμούν, και που πλέον θα έχουν τη δυνατότητα, να έρχονται σε επαφή με την ιστορία του τόπου μας, ενισχύοντας συγχρόνως και την τουριστική και εμπορική κίνηση στην καρδιά της πόλης.
Τρίτος στόχος, να τονώσει τα πατριωτικά αισθήματα κυρίως των νεώτερων γενεών και να τους φέρει πιο κοντά σε αξίες και σε αρχές που βοήθησαν τον Έλληνα μέσα στη μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορική του διαδρομή να σταθεί όρθιος και να μας κληροδοτήσει μια ελεύθερη πατρίδα και ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Σεβασμιώτατε, στρατηγέ, κυρίες και κύριοι, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν ώστε να έχουμε σήμερα την χαρά να είμαστε σε αυτόν τον χώρο και εννοώ, τον αντιπρόεδρο του πολεμικού μουσείου στρατηγό και συμπολίτη μας κύριο Γιάννη Καμνή, τον Νικόλαο Ρούσσο, εκπρόσωπο του Πολεμικού Μουσείου, φυσικά τον αρχηγό ΓΕΣ για τη στήριξή τους, την κα. Σοφία Βακιρδιτζέλη Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Νομό Φθιώτιδας και την φυσικά και την κ. Κωνσταντίνα Συλεούνη που εργάστηκαν για τη δημιουργία του Μουσείου και για την ταξινόμηση και προβολή των εκθεμάτων και κειμηλίων. Επίσης, το Λύκειο Ελληνίδων, την κ. Μαρία Βε, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδας, την κ. Χρύσα Μάστορα, Πρόεδρο του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Ν. Φθιώτιδας " ο Καραϊσκάκης" και τέλος το "Χάνι της Γραβιάς" που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη σημερινή εκδήλωση.
Κλείνοντας επιτρέψτε μου να σας εκφράσω και την ικανοποίησή μου γιατί οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και τελικά υλοποιήσαμε αυτό το έργο πολιτισμού, το οποίο θα είναι ανοικτό σε όλους και κυρίως στα παιδιά μας, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτοδιοίκηση σημαίνει εφαρμοσμένη πολιτική, σημαίνει έργο χειροπιαστό και όχι λόγια και πολιτικές υποσχέσεις.

Θέλοντας στο σημείο αυτό να καλέσω τους συμπατριώτες μας που έχουν ιστορικά κειμήλια να έρθουν σε επαφή με το Μουσείο μας, ώστε να το εμπλουτίσουμε και σε 2 χρόνια που θα είναι η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 να είναι έτοιμο από κάθε άποψη για τις επαιτειακές εκδηλώσεις.
Ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία και να αποτελεί και παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου, που είναι ο τελικός μας στόχος.
Εύχομαι το νέο Μουσείο μας Νεότερης ελληνικής ιστορίας να εκπληρώσει τον εθνικό και πολιτιστικό του προορισμό, προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και εύχομαι σε όλες και όλους, καλό Πάσχα με υγεία.”