Home » , , , , , , » Οι καθηγητές πρέπει να αγγίζουν τους μαθητές ώστε να αναπτυχθούν σωστά!

Οι καθηγητές πρέπει να αγγίζουν τους μαθητές ώστε να αναπτυχθούν σωστά!

Οι καθηγητές που αποφεύγουν να έρθουν σε σωματική επαφή με παιδιά στην τάξη είναι ένοχοι για παιδική κακοποίηση, σύμφωνα με ειδικούς.

Μέλη της βρετανικής Ψυχολογικής Κοινότητας απεφάνθησαν ότι όσοι διδάσκαλοι δεν αγγίζουν παιδιά όταν είναι χαρούμενα, αναστατωμένα ή ανήσυχα, θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη των μαθητών.

«Αυτό που λείπει είναι η αναγνώριση του πόσο σημαντική είναι η σωματική επαφή», ανέφερε ο παιδοψυχολόγος Σον Κάμερον, προσθέτοντας ότι «αυτή η έλλειψη επαφής είναι ένα είδος ψυχολογικής κακοποίησης».

Οι ψυχολόγοι από την βρετανική κοινότητα συνέστησαν σε σχολεία να αλλάξουν την συμπεριφορά των καθηγητών σε σχέση με την φυσική επαφή τους με μαθητές, εξηγώντας στους γονείς ότι το άγγιγμα δεν είναι μόνο απαραίτητο, αλλά ζωτικής σημασίας στη σχέση δασκάλου-μαθητή.

Ο καθηγητής Φράνσις ΜακΓκλόουν, επικεφαλής της συναισθηματικής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο John Moores του Λονδίνου, είπε ότι η φυσική επαφή με μαθητές είναι «απολύτως απαραίτητη» για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Μιλώντας σε συνέδριο της βρετανικής Ψυχολογικής Κοινότητας για την σωματική επαφή στα σχολεία τόνισε ότι το να αρνείται κάποιος να αγγίξει τα παιδιά είναι σα να του στερεί το οξυγόνο.

«Δεν αντέχω τη δαιμονοποίηση της επαφής. Είναι σκληρό κατ' εμέ. Είναι μια μορφή κακοποίησης. Οι επιστημονικές αποδείξεις είναι αδιαμφισβήτητες. Δεν λέω ανοησίες. Μιλάω για σωστή, στοιχειοθετημένη νευροεπιστήμη», είπε.

Ενώ η σωματική επαφή μεταξύ δσκάλων και μαθητών δεν είναι παράνομη, η Κυβέρνηση συμβουλεύει τα σχολεία να έχουν μια πολιτική «μην αγγίζετε».

Το Τμήμα εκαπδιευτικής καθοδήγησης δηλώνει ότι ενώ συχνά είναι απαραίτητο ή επιθυμητό για έναν δάσκαλο να αγγίξει τον μαθητή, για παράδειγμα σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή όταν του μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο, η φυσική επαφή μπορεί εύκολα να κριθεί ακατάλληλη και αντιεπαγγελματική.

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι από την εμπειρία του αρκετοί διευθυντές έχουν αγγίξει παιδιά με αδικαιολόγητο ρίσκο.

«Με το να αποθαρρύνεις το άγγιγμα, στερείς από ένα νέο άνθρωπο μια πολύ ανθρώπινη αντίδραση. Όμως παράλληλα θέτεις βάσεις για να μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιήσει αυτό το "εργαλείο" για να εκβιάζει τον δάσκαλο. Είναι δίκοπο μαχαίρι».

Η γενική γραμματέας της Ένωσης Δασκάλων και Καθηγητών, τόνισε ότι το σωματείο αναγνωρίζει ότι η ανθρώπινη σχέση με μαθητές περιλαμβάνει μερικές φορές και σωματική επαφή. Πρόσθεσε όμως ότι πάντα συμβουλεύει τους δασκάλους να είναι προσεκτικοί. 

«Μην βάλετε τους εαυτούς σας σε δύσκολη θέση. Προσέξτε μην μπείτε σε μια κατάσταση όπου το παιδί μπορεί να σας κατηγορήσει για ακατάλληλη επαφή. Φυσικά τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται. Όμως οι δάσκαλοι έχουν επίσης το δικαίωμα να μην καταστρέφονται οι καριέρες τους από ψεύτικες κατηγορίες».

Δημοφιλείς αναρτήσεις Διαχρονικά

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ροή Ειδήσεων

Τι σημαίνουν τα λόγια του Ιησού «η πίστη σου σε έσωσε»;

Ένας τρόπος, με τον οποίο πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα θαύματα χωρίς να «υποχρεωθούν» να πιστέψουν ότι υπάρχει Θεός (γιατί αυτό θ...

 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. RadioRoumeliNews