Home » » Καντάφ: «Πολεμήστε για την αξιοπρέπεια και το... πετρέλαιο!»

Καντάφ: «Πολεμήστε για την αξιοπρέπεια και το... πετρέλαιο!»

Κάνοντας επίδειξη δύναμης, ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, απευθύνθηκε την Παρασκευή στους υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί στην Πράσινη Πλατεία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διατηρεί τον έλεγχο της πρωτεύουσάς του.

"Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες, όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό" είπε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το "πράσινο λάβαρο" είναι "άχρηστη", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιείτο πριν από την επανάσταση του 1969.


"Αυτή είναι η αήττητη νεολαία" είπε, χαιρετίζοντας τους υποστηρικτές του. "Αν χρειαστεί, θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης" προειδοποίησε ο Καντάφι και, απευθυνόμενος στους οπαδούς του, τους προέτρεψε: "Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο. Μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών".


Στέλνοντας φιλιά στους υποστηρικτές του και υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα, πρόσθεσε: "Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας".


"Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε... Το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε, αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί", υπογράμμισε, καλώντας και πάλι τους οπαδούς του "να χορέψουν, τα τραγουδήσουν και να γιορτάσουν στις πλατείες όλη τη νύχτα".

Λίβυος πρώην υπουργός προειδοποίησε πως ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας.
 
Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών.
 
"Τελικά, όταν πιέζεται πραγματικά μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Πιστεύω ότι ο Καντάφι θα κάψει όλα όσα έχει αφήσει πίσω του", είπε χαρακτηριστικά ο Τζαλίλ.
 
Το καθεστώς της Λιβύης διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μουστάρδας. Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% των όπλων αυτών, αλλά πιστεύεται ότι έχει αποθηκεύσει 9,5 τόνους αερίου μουστάρδας.
  Αστυνομία και στρατός "συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους" στην πόλη Ατζαμπίγια.

Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της Λιβύης στην ανατολική πόλη Ατζαμπίγια είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα σήμερα ότι αποσύρθηκαν από τα στρατόπεδά τους και εντάχθηκαν στις τάξεις των εξεγερμένων που προσπαθούν να ανατρέψουν το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
"Ανακοινώνουμε ότι θα θυσιάσουμε τις ζωές μας για αυτή την περιοχή και θα θέσουμε όλες μας τις δυνατότητες στην υπηρεσία [των εξεγερμένων] για μια ελεύθερη Λιβύη".


 Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οι λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας είναι "απούσες" στη Ζαουίγια, μια πόλη περίπου 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας όπου μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και εξεγερμένους.

"Υπάρχουν σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας γύρω από τη Ζαουίγια, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία παρουσία τους μέσα (σ.σ. στην πόλη). Είδα μόνο λίγους άοπλους πολίτες", είπε ο Σαΐντ Μουστάφα, ο οποίος πέρασε με αυτοκίνητο μέσα από την πόλη σήμερα καθ’ οδόν προς τα σύνορα με την Τυνησία.
 
Τι είναι όμως το αέριο Μουστάρδας; 
 
Το «αέριο μουστάρδας» παρήχθη για πρώτη φορά το 1822. Οι βλαβερές επιδράσεις του όμως ανακαλύφθηκαν 38 χρόνια μετά το 1860. Ονομάστηκε έτσι επειδή μια μέθοδος παραγωγής του απέφερε ένα μη καθαρό, καστανοκίρινο υγρό που μύριζε σαν μουστάρδα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως χημικό-καυστικό όπλο στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων των στρατιωτών μέσα στα χαρακώματα και αλίμονο σε όποιον δεν προλάβαινε να φορέσει τη μάσκα του. Καίει το εκτεθειμένο δέρμα αλλά την μεγάλη ζημιά την προκαλεί στους πνεύμονες και τα μάτια. Όμως η έκθεση σε αέριο μουστάρδας έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον άνθρωπο. Υπήρχαν στρατιώτες που 30 ακόμη και 40 χρόνια μετά επέφεραν από πόνους στα τραυματισμένα τους μάτια και είχαν χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές.

Τελευταία καταγεγραμμένη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε πόλεμο το αέριο μουστάρδας ήταν την περίοδο 1979 – 1988 στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν. Τότε 5000 Ιρανοί στρατιώτες πέθαναν από το αέριο και άλλοι 50.000 τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των τραυματιών σε λίγες μόνο ημέρες και τόσο μαζικά σμπαράλιασε το νοσηλευτικό σύστημα του Ιραν.

Ανάμεικτες οι διεθνείς αντιδράσεις για Καντάφι

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα από την Άγκυρα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία εκτιμώντας ότι οι βιαιότητες που διαπράττονται από το καθεστώς του κατά των Λίβυων πολιτών είναι «απαράδεκτες και οι δράστες τους θα πρέπει να τύχουν έρευνας και τιμωρίας».


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καταδίκασε με έντονο τρόπο «την προσφυγή στη βία» κατά των πολιτών της Λιβύης και προειδοποίησε ότι κάθε νέα βιαιότητα θα πρέπει να θεωρηθεί «έγκλημα» με βάση το διεθνές δίκαιο.


Αντίθετα ο  πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος σύμμαχος της Λιβύης στη Λατινική Αμερική, ενώ τήρησε σιγή ιχθύος από την αρχή της εξέγερσης του λιβυκού λαού, σήμερα τάχθηκε υπέρ του συνταγματάρχη Καντάφι ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπος με «έναν εμφύλιο πόλεμο».

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news