Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων.
Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη εν όψει της εμφάνισης και πάλι του γνωστού φαινομένου της κατάληψης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθυμίζει με την εγκύκλιο της την υπ΄ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε.Μάλιστα, η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.
Να σημειωθεί ότι ο Τέντες στην εγκύκλιο του έκανε αναφορά ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις "εξεζητημένης εγκληματικής" συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
Ενώ τουλάχιστον 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη τις τελευταίες ημέρες σε όλη την χώρα, οι μαθητές εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στο νέο σύστημα που εισάγει ο υπουργός Παιδείας μέσα από τα social media και συγκεκριμένα μέσω του Facebook
Οι μαθητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται κυρίως για την Τράπεζα Θεμάτων και το σύστημα των εξετάσεων στο Λύκειο, οργανώνουν τις καταλήψεις τους, ενδυναμώνουν τον αγώνα τους μέσα από τον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και έχοντας ως βασικό σύνθημα: «Λέμε όχι στο νέο σύστημα και κάνουμε κάτι γι' αυτό», καλούν τους πολίτες να ενωθούν μαζί τους.
Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή με τη δημιουργία της ομάδας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» στο Facebook στην οποία προσκλήθηκαν περισσότερα από 194 χιλιάδες άτομα.
Εκεί οι μαθητές απηύθυναν έκκληση για συμμετοχή στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, ενώ μέχρι και σήμερα πολλοί οργανώνουν μέσα από αυτή τις καταλήψεις τους αλλά και αναρτούν φωτογραφίες από τα κλειστά τους σχολεία.
Μάλιστα, σε νέα ανάρτηση στη σχετική σελίδα, οι μαθητής αναφέρουν ότι 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως όλοι πήραν το μήνυμά τους.«Πήραν το μήνυμα μας, οπότε κατάληψη και αύριο και μέχρι εκεί. Κρατήστε ημέρες καθώς θα κάνουμε και άλλες παρόμοιες κινητοποιήσεις σαν αυτές. Υ/Γ: Σκοπός μας ήταν να βγούμε στα ΜΜΕ,και βασικά βγήκαμε σε όλη την Ελλάδα», προστίθεται στην τελευταία ανάρτηση που έχει γίνει στον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Αναπλήρωση μαθημάτων για καταλήψεις άνω των τριών ημερών
Πάντως, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος θα γίνει αναπλήρωση μαθημάτων στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα ή και άλλες ημέρες για σχολεία που τελούν υπό κατάληψη για περισσότερες από τρεις ημέρες.Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm ο κ. Δερμεντζόπουλος προειδοποίησε ότι εάν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει «να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα».
Όπως είπε, «μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών».
«Το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει, ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών», τόνισε.
Συλλαλητήρια και καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα
Στο κύμα καταλήψεων συμμετέχουν σχολεία από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, την Τρίπολη, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.Στην Αττική εκτιμάται ότι υπό κατάληψη τελούν περίπου 100 σχολεία. Οι μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς την Βουλή. Ανάλογη μαθητική πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, απαντάται στην Άρτα.
Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.
Υπό κατάληψη βρίσκεται το γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ στην Αργολίδα οι μαθητές αποφάσισαν αποχή. Υπό κατάληψη τελούν περισσότερα από 70 σχολεία σε Ηράκλειο και στα Χανιά.
Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία
Ωστόσο, στα σχολεία επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές σε περισσότερα από τα μισά σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια φθάνουν τα 48, ενώ χθες ξεπερνούσαν τα 100. Ειδικότερα υπό κατάληψη βρίσκονται 15 σχολεία στην Αχαΐα, 20 στην Ηλεία και 13 στην Αιτωλοακαρνανία.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των αιτημάτων που έχουν θέσει οι μαθητές, είναι να καθορίζεται η Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων στα λύκεια από κάθε καθηγητή ξεχωριστά, ανάλογα με την ύλη που έχει διδάξει, να δοθούν περισσότερες ώρες κατεύθυνσης στη Β΄ Λυκείου και να προστεθούν τα μαθήματα της Χημείας και των Λατινικών στις κατευθύνσεις και οι τελικοί βαθμοί των μαθημάτων γενικής παιδείας του κάθε μαθητή να μην προσμετρούνται στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Τι ορίζει το προεδρικό διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα, για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων ορίζει τα εξής:
Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.
Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης
Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του.
Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.
Συλλαλητήρια και καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα
Στο κύμα καταλήψεων συμμετέχουν σχολεία από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, την Τρίπολη, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.
Ηδη πραγματοποιούνται μαθητικά συλλαλητήρια, ενώ στη σελίδα τους στο facebook, οι μαθητές έχουν αναρτήσει λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, καθώς και κείμενα με τα οποία εξηγούν τις θέσεις τους.
Στην Αττική εκτιμάται ότι υπό κατάληψη τελούν περίπου 100 σχολεία. Οι μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς την Βουλή. Ανάλογη μαθητική πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, απαντάται στην Άρτα.
Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.
Υπό κατάληψη βρίσκεται το γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ στην Αργολίδα οι μαθητές αποφάσισαν αποχή.
Υπό κατάληψη τελούν περισσότερα από 70 σχολεία σε Ηράκλειο και στα Χανιά.