Home » , » Σεισμός Λευκάδα: Δύο νεκρές γυναίκες τα θύματα των 6,1

Σεισμός Λευκάδα: Δύο νεκρές γυναίκες τα θύματα των 6,1

Τραγωδία στη Λευκάδα, με δύο γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους στο Πόντι Βασιλικής και το Αθάνι, από τον σεισμό των 6,1 ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μια 60χρονη έχασε τη ζωή της όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον οποίο διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Λίγο αργότερα, την πληροφορία για ένα ακόμα θύμα από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτος.
Πρόκειται για 82χρονη γυναίκα, κάτοικο του χωριού Αθάνι, η οποία πλακώθηκε από μαντρότοιχο.
seismos lefkada3.0
Τραυματίες και ζημιές στη Λευκάδα
Τέσσερα άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Πρόκειται για ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και έναν άνδρα 45 ετών από τη Λευκάδα.
lefkada2 copy
Πολλά προβλήματα δημιούργησε ο σεισμός στο χωριό Αθάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο, τόσο στους δρόμους όσο και σε σπίτια και εκκλησίες της περιοχής.
seismos lefkada4
seismos lefkada5
(Φωτογραφίες από το χωριό Δράγανο, βόρεια από το Αθάνι)
Στο χωριό Καρυά που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχει κοπεί το ρεύμα και το τηλέφωνο.
Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμοι όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.
Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή του Αγίου Νικήτα όπου έχει καταρρεύσει ο δρόμος.
Στη Λευκάδα αναμένονται ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος καθώς και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.
Επίσης για το νησί αναχώρησε κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, οι οποίοι μεταβαίνουν στην περιοχή για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.
Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.
Πότε «χτύπησε» ο Εγκέλαδος
Ήταν 9:10 το πρωί της Τρίτης, όταν οι κάτοικοι της Λευκάδας και πολλών ακόμα περιοχών της δυτικής Ελλάδας πετάχτηκαν έντρομοι από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνιζε την περιοχή.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο μέσα από κατάστημα της Λευκάδας την ώρα του σεισμού 
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 Ρίχτερ και 5,6 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ Ευθύμιο Λέκκα.
seismos lefkada
Η καταγραφή του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού σεισμολογικού Ινστιτούτου, αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας και το εστιακό βάθος ορίζεται στα 2 χιλιόμετρα.
Που έγινε αισθητός ο σεισμός
Ο σεισμός δεν έγινε αισθητός μόνο σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας καθώς τον αντιλήφθηκαν ακόμα και οι κάτοικοι της Αθήνας.
«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και κράτησε πολύ ώρα» περιέγραψε στο newsbomb ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος κάτοικος Λεχαινών Ηλείας.
«Μέχρι αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα. Το μόνο που μεταδίδεται εδώ σε τοπικό επίπεδο είναι ότι εκκενώνονται τα σχολεία στην Κεφαλονιά», περιέγραψε ο Μάκης Νοδάρος.
Ο ίδιος μένει στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας: «Την ώρα του σεισμού έπεφταν πράγματα, πεταχτήκαμε όλοι έξω».
Στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας δεν έχουν αναφερθεί έως τώρα ζημιές. Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.
Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.
Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν πώς έγινε αισθητός ο σεισμός σε Πάτρα και Τρίκαλα.
(Πηγή: thebest.gr)
(Πηγή: trikalaola.gr)
Συνεχίζει να «κουνιέται» η περιοχή
Μέχρι στιγμής τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολουθεί έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
Λίγο μετά τις 10:30 σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν γίνει δύο ακόμη δυνατοί μετασεισμοί, 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι μετασεισμοί έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και το μεγάλο σεισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σεισμός Λευκάδα - Μαρτυρία στο Newsbomb: Πεταχτήκαμε όλοι έξω!

Σεισμός Λευκάδα - Μαρτυρία στο Newsbomb: Πεταχτήκαμε όλοι έξω!

Τι λένε οι ειδικοί στο Newsbomb
Ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος μίλησε αποκλειστικά στο newsbomb για την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Κεφαλονιά, το οποίο είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1953.
Από το Δουβλίνο όπου βρίσκεται ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης τόνισε στο newsbomb για τον σεισμό της Λευκάδας: «Πιθανό να έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «χρειάζεται πολύ προσοχή, γιατί υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή. Πρέπει να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία η οποία αναμένω να είναι πολύ πλούσια σε γεγονότα τις επόμενες ημέρες και είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε πως η περιοχή δεν είναι πυκνοκατοικημένη και πως λόγω της μεγάλης ισχυρής δόνησης, αναμένεται να ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, ακόμα και για τους επόμενους 2 μήνες και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και προσεκτικοί.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριοςΘα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από τη βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό», για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.
Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας πως η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει ιστορικά η περιοχή και πως ο σεισμός δεν θεωρείται τόσο ισχυρός.
(Πηγή φωτογραφιών: mylefkada.gr)

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news