Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες
διαπίστωσαν ότι, η κατανάλωση σταφυλιών δύο φορές την ημέρα επί έξι
μήνες προστάτευε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τη νόσο
Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη διεξήχθη σε άτομα με ήπια εξασθένηση της μνήμης και η χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές θεωρείται χαρακτηριστικό σε πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Εκτός από την προστασία της μεταβολικής δραστηριότητας, η πλούσια διατροφή σε σταφύλια οδήγησε και σε αυξημένο μεταβολισμό σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με μεμονωμένες βελτιώσεις στην προσοχή και την λειτουργική μνήμη.
"Η μελέτη είχε στόχο να εξετάσει την επίδραση των σταφυλιών, ως ολόκληρο φρούτο έναντι των μεμονωμένων συστατικών και δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένησης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η πιλοτική αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια έχουν ωφέλιμο ρόλο στη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία, αν και θα πρέπει να επαληθευθούν τα δεδομένα σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα", εξηγεί ο καθηγητής Ντάνιελ Σιλβερμαν, επικεφαλής ερευνητής προσθέτοντας πως , οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και ευνοώντας τη ροή του αίματος.
Τα αποτελέσματα της αμερικάνικης έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών διατήρησε την μεταβολική δραστηριότητα σε υγιή επίπεδα στις εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται από τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, όταν ξεκινά η μεταβολική φθορά. Αντιθέτως, τα άτομα που δεν κατανάλωσαν σταφύλια είχαν σημαντική μεταβολική εξασθένηση σε αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές. Επιπλέον, όσοι έκαναν πλούσια σε σταφύλια διατροφή είχαν θετικές αλλαγές στον περιφερειακό εγκεφαλικό μεταβολισμό που συσχετίζεται με βελτιώσεις στην γνωστικότητα και την λειτουργική μνήμη.
Η μελέτη διεξήχθη σε άτομα με ήπια εξασθένηση της μνήμης και η χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές θεωρείται χαρακτηριστικό σε πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Εκτός από την προστασία της μεταβολικής δραστηριότητας, η πλούσια διατροφή σε σταφύλια οδήγησε και σε αυξημένο μεταβολισμό σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με μεμονωμένες βελτιώσεις στην προσοχή και την λειτουργική μνήμη.
"Η μελέτη είχε στόχο να εξετάσει την επίδραση των σταφυλιών, ως ολόκληρο φρούτο έναντι των μεμονωμένων συστατικών και δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένησης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η πιλοτική αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια έχουν ωφέλιμο ρόλο στη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία, αν και θα πρέπει να επαληθευθούν τα δεδομένα σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα", εξηγεί ο καθηγητής Ντάνιελ Σιλβερμαν, επικεφαλής ερευνητής προσθέτοντας πως , οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και ευνοώντας τη ροή του αίματος.
Τα αποτελέσματα της αμερικάνικης έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών διατήρησε την μεταβολική δραστηριότητα σε υγιή επίπεδα στις εγκεφαλικές περιοχές που επηρεάζονται από τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, όταν ξεκινά η μεταβολική φθορά. Αντιθέτως, τα άτομα που δεν κατανάλωσαν σταφύλια είχαν σημαντική μεταβολική εξασθένηση σε αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές. Επιπλέον, όσοι έκαναν πλούσια σε σταφύλια διατροφή είχαν θετικές αλλαγές στον περιφερειακό εγκεφαλικό μεταβολισμό που συσχετίζεται με βελτιώσεις στην γνωστικότητα και την λειτουργική μνήμη.