Εντείνονται τα εσωκομματικά πυρά εναντίον του υπουργού Οικονομίας κ.
Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αυτή τη φορά οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
επικρίνουν την απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου να παρασχεθούν εγγυήσεις
στις τράπεζες για άλλα 30 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, οι κ.κ. Π. Κουρουμπλής, Γ. Αρβανιτίδης, Λ. Γρηγοράκος, Λ. Μίχος, Α. Τόλκας, Ι. Μιχελογιαννάκης και οι κυρίες Ν. Γιαννακοπούλου και Χ. Κεφαλίδου κατέθεσαν ερώτηση προς τον κ. Παπακωνσταντίνου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν «Κάθε συνετός πολίτης αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών τραπεζών, όχι όμως βλαπτικών για την οικονομία τραπεζών. Όχι των τραπεζών που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Το πράγμα στη χώρα μας έφτασε στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο!».
Σημειώνουν ότι οι τράπεζες κερδοσκοπούν με την ανοχή της πολιτείας τονίζοντας ότι «φυλάσσουν τα χρήματα που παίρνουν από την πολιτεία στην άκρη «για ώρα δικής τους ανάγκης»… συνέπεια αυτής της πάγιας και τακτικής πρακτικής είναι να στεγνώνει ακόμα περισσότερο η αγορά και να μην υπάρχει ρευστότητα…».
Οι οκτώ βουλευτές καταλήγουν ρωτώντας τον υπουργό, μεταξύ άλλων και για το «εάν η πολιτεία σε δύο μόλις χρόνια χρηματοδοτεί της τράπεζες, ιδίως ιδιωτικές, με ζεστό χρήμα και εγγυήσεις ύψους εκατό δισ. ευρώ, τι νόημα ύπαρξης έχουν οι ιδιωτικές τράπεζες εκτός από το να πλουτίζουν και να κερδοσκοπούν οι τραπεζίτες;».
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει σκορπίσει θύελλα αντιδράσεων μόνο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα αρκετοί υπουργοί ζητούσαν επιτακτικά εξηγήσεις από τον κ. Παπακωνσταντίνου για τους λόγους που φέρνει µια τέτοια πρόταση την στιγμή που οι τράπεζες έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και δεν κινείται τίποτε, µε αποτέλεσμα να εντείνεται η ύφεση και να αυξάνεται η ανεργία.
Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου "το Μνημόνιο δεν ελιναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση διότι δεν οδηγεί σε λύση. Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους. Υπήρχε το πρόβλημα χρέους αλλά το έκανε μη διαχειρίσιμο", επέσήμανε ο κ. Οικονομου.
Εκτός από το Μνημόνιο ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα της Λιβύης λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ανήκουμε στη Δύση περισσότερο από ότι μας συμφέρει ως χώρα και ίσως αυτό θα πρέπει να το κοιτάξουμε λίγο".